aA
Karo laikų priešininkių Amerikos ir Japonijos lyderiai antradienį drauge apsilankė Perl Harbore, kur paskelbė simboliškas deklaracijas apie susitaikymo galią ir perspėjo dėl konfliktų.
JAV ir Japonijos lyderiai Perl Harbore akcentavo susitaikymo galią
© AP / Scanpix

Praėjus 75 metams po to, kai japonų naikintuvų ir bombonešių pilotai į idiliškus Havajus atnešė karo ugnį ir įtraukė Jungtines Valstijas į Antrąjį pasaulinį karą, Japonijos premjeras Shinzo Abe pareiškė „nuoširdžią ir amžiną užuojautą“.

Abu lyderiai pagerbė daugiau kaip 2 400 amerikiečių, žuvusių 1941 metų gruodžio 7 dieną. Jie padėjo angliškai „taikos lelijomis“ vadinamų vėzdūnių vainiką ir tyliai pastovėjo prie memorialo tiems, kas žuvo laive „USS Arizona“ – maždaug pusei visų aukų.

„Privalome niekada nebekartoti karo siaubo, – sakė Sh. Abe. – Mus susiejo susitaikymo galia, kuri tapo įmanoma dėl tolerancijos dvasios.“

B. Obama, kuris gegužės mėnesį apsilankė Hirošimoje, kur JAV numetė karą iš esmės užbaigusią atominę bombą, Perl Harbore kalbėjo apie istoriją ir dabartinę Amerikos politiką.

„Sveikinu jus čia su draugystės dvasia, – pasakė jis Japonijos premjerui. – Viliuosi, kad drauge pasiunčiame žinią pasauliui, kad su taika laimima daugiau nei kare, kad susitaikymas atneša didesnį atlygį nei bausmė.“

„Net kai liepsnoja neapykanta, ... mes privalome priešintis akstinui užsisklęsti, – sakė B.Obama. – Mes privalome priešintis akstinui demonizuoti tuos, kurie yra kitokie.“

JAV ir Japonijos lyderiai Perl Harbore akcentavo susitaikymo galią
© AFP/Scanpix

Senų žaizdų gydymas

Sh. Abe nėra pirmasis Japonijos premjeras, apsilankęs Perl Harbore.

1951-aisiais – šešeri metai po Japonijos kapituliavimo Antrajame pasauliniame kare – Perl Harbore ir Nacionalinėse memorialinėse Ramiojo vandenyno regiono kapinėse apsilankė tuometinis Japonijos lyderis Shigeru Yoshida. Tačiau nėra jokių įrašų, kurie rodytų, kad jis pagerbė aukas uoste.

1956 metais tuometinis premjeras Ichiro Hatoyama apsilankė JAV Ramiojo vandenyno regiono vadovybės būstinėje Honolulu, kuris yra priešais Perl Harborą.

1957 metais tą patį padarė Sh. Abe senelis, premjeras Nobusuke Kishi.

Tačiau šis Sh.Abe vizitas – pirmasis pareigas einančio Japonijos premjero apsilankymas prie 7-ajame dešimtmetyje pastatyto „USS Arizona“ memorialo – gali būti laikomas reikšmingiausiu.

Sakydamas emocingą kalbą Sh.Abe įsivaizdavo, kaip žuvę amerikiečiai prieš Perl Harboro užpuolimą kalbasi apie savo ateitį ir svajones, meldžiasi už dar negimusius vaikus.

Visa tai buvo nutraukta, – sakė jis japonų kalba. – Kai mąstau apie tą ... tikrovę, visiškai netenku žado.“

1941 metais legendinis admirolas Isoroku Yamamoto (Isorokus Jamamotas) priplukdė šešis lėktuvnešius per 385 km nuo Havajų Oahu salos ir paleido dvi pikiruojamųjų bombonešių bangas.

JAV Ramiojo vandenyno laivynas, kuris anksčiau buvo pagrindinis Japonijos varžovas regione, neteko 21 karo laivo ir 328 lėktuvų.

Torpedoms paskandinus amerikiečių laivą „USS Oklahoma“, kuris apvirto, nuskendo šimtai jūreivių.

Prieš tą ataką JAV rinkėjus, nepatikliai žiūrėjusius į įvykius Europoje, buvo patraukęs izoliacionistų kampanijos lozungas „Pirmiausia Amerika!“, kuris dabar yra atgijęs kaip Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šūkis.

Tačiau po Perl Harboro užpuolimo JAV Kongresas paskelbė karą Japonijai. Po trijų dienų Japonijos sąjungininkė Europoje – nacių Vokietija – reaguodama paskelbė karą Jungtinėms Valstijoms.

Šūkis „Pirmiausia Amerika!“ plakatuose, politinėse kalbose ir dainose greit buvo pakeistas naujokų refrenu: „Prisimink Perl Harborą!“

Antipatijos nėra

„Čia, Perl Harbore, pirmasis Amerikos Antrojo pasaulinio karo mūšis pažadino tautą, – sakė B. Obama. – Čia daugybe atžvilgių Amerika suaugo.“

Prabėgus trims ketvirtadaliams amžiaus, JAV ir Japonijos aljansas yra stiprus kaip niekad, pridūrė jis.

„Tai padėjo įtvirtinti tarptautinę tvarką, kuri užkirto kelią kitam pasauliniam karui ir kuri iš didžiulio skurdo ištraukė daugiau kaip milijardą žmonių“, – sakė prezidentas.

Šiuo metu gyvi tebėra tik penki „USS Arizona“ įgulos nariai. Nors virš nuskendusio laivo pastatytame memoriale ir toliau lankosi turistai, karo laikų susipriešinimas užleido vietą bendrai dabarčiai.

Havajuose – B. Obamos valstijoje – gyvena labai įvairi populiacija su labai didele japonų bendruomene, naujienų agentūrai AFP sakė 34 metų Stanley Changas Havajų valstijos senato narys demokratas.

„Nemanau, kad 75 metai po tos atakos jaučiama kokia nors antipatija japonams“, – pridūrė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.