aA
Ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas paragino į valdžią atėjus Donaldui Trumpui pradėti naują Rusijos ir JAV santykių etapą, ir įgėlė kadenciją baigiančiam JAV prezidentui Barackui Obamai, praneša naujienų agentūra AFP.
S. Lavrovas: JAV į valdžią atėjus D. Trampui, Rusija tikisi dvišalius santykius pradėti iš naujo
© Sputknik/Scanpix

„Tikime, kad naujoji JAV prezidento administracija nenori kartoti kadenciją baigiančios administracijos darytų klaidų, kurios sąmoningai griovė JAV ir Rusijos santykius“, – Italijos dienraščiui „Corriere della Sera“ sakė S. Lavrovas.

D. Trumpo pergalė ir teigiami jo pasisakymai apie Maskvą kelia Ukrainos ir kitų pokomunistinių šalių, dabar priklausančių NATO aljansui, nerimą.

Rinkimų kampanijos metu D. Trumpas gyrė Vladimirą Putiną ir sakė sieksiąs pataisyti Vašingtono ir Maskvos santykius, tuo pat metu kvestionuodamas JAV įsipareigojimus NATO sąjungininkėms.

S. Lavrovas Italijos dienraščiui sakė: „Žinoma, palankiai vertiname D. Trumpo rinkimų kampanijos metu išreikštą norą, kad mūsų šalys bendradarbiautų. Mes, savo ruožtu, visada esame pasiruošę su Vašingtonu palaikyti atvirą, pragmatišką dialogą visais dvišaliais ir globaliais klausimais.“

„Tikimės, kad naujojo prezidento užsienio politikos nuostatos leis imtis konkrečių žingsnių šia kryptimi ir bendradarbiavimas bus konstruktyvus“, – kalbėjo S. Lavrovas.

S. Lavrovas taip pat gynė Rusijos pajėgų sutelkimą prie sienų su buvusiomis sovietų, dabar – NATO valstybėmis, teigdamas, kad tai yra atsakas į Vakarų šalių Rusijai daromą politinį ir karinį spaudimą. Tai esą privertė Maskvą imtis atitinkamų veiksmų, kurie padėtų užtikrinti nacionalinį šalies saugumą.

S. Lavrovas lankėsi Romoje, kur turėjo dalyvauti konferencijoje dėl Viduržemio jūros regiono saugumo klausimų. Čia jis turėjo susitikti su savo kolega iš JAV Johnu Kerry.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.