aA
Klaipėdos verslininką Vilmantą Dundulį nušovęs ir iš jo šaunamąjį ginklą pagrobęs klaipėdietis Marius Jonkus, kuris šį pavasarį išgarsėjo pasprukęs iš Vilniaus ligoninės, prarado bet kokias viltis įrodyti, kad itin sunkų nusikaltimą padarė ne tyčia, kaip nustatė teismas, o tai esą įvyko dėl neatsargumo.
Marius Jonkus
Marius Jonkus
© DELFI montažas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį paskelbė, kad atmeta M. Jonkaus kasacinį skundą, kuriuo jis buvo nuteistas 18 metų laisvės atėmimo bausme dėl verslininko tyčinio nužudymo bei šaunamojo ginklo ir šaudmenų pagrobimo.

Galutine ir neskundžiama nutartimi trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad žudikas pagrįstai buvo pripažintas kaltu, o jam paskirta bausmė nėra per griežta.

Tuo metu nuteistasis siekė įrodyti, kad jo įvykdytas nusikaltimas nebuvo tyčinis ir savanaudiškas.

„Byloje nėra jokios informacijos, išskyrus prielaidas apie išankstinį tikslą ir paskatas nužudyti žmogų siekiant praturtėti iš jo mirties, – nurodė M. Jonkus. – Nužudymas įvyko dėl neatsargumo, todėl negali būti sprendžiama apie savanaudiškas paskatas. Nenorėjau aš jo nušauti – ginklas iššovė atsitiktinai ir tik ištiktas šoko bei nežinodamas, kaip elgtis, išeidamas pasiėmiau ginklą su savimi.“

Tačiau su tokia pozicija nesutiko teisėjai – atsižvelgę į M. Jonkaus ir V. Dundulio tarpusavio padėtį iki šūvio bei padėtį, kurioje nušautas verslininkas buvo rastas, pagrįstai buvo konstatuota, šis buvo tyčia nužudytas. Be to, teismas nurodė, kad iššovęs į verslininką žudikas nesiėmė jokių priemonių, jog šiam būtų suteikta pagalba, o pagrobęs nukentėjusiajam priklausantį ginklą paspruko.

„Taip jis ne tik parodė visišką nukentėjusiojo gyvybės nevertinimą, numatė, kad jis gali mirti, bet ir tokiu elgesiu pademonstravo, jog norėjo V. Dundulio mirties“, – pabrėžė kasacinės instancijos teismo teisėjai.

Klaipėdietis V. Dundulis buvo nužudytas 2015 m. vasario 10 d., apie 13 val. savo bute Klaipėdoje, Danės g.

Nustatyta, kad M. Jonkus norėjo nusipirkti pistoletą, tačiau atvykdamas jį nusipirkti pinigų neturėjo – norėdamas ginklą pagrobti verslininką nušovė, nors tuo metu namuose buvo jo tėvai. Šis nuo patirto sužalojimo mirė vietoje.

Pagrobęs pistoletą ir trylika šovinių M. Jonkus juos be leidimo nešiojo Klaipėdos mieste, kol po dviejų parų buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

M. Jonkus bausmę atlieka Vilniaus pataisos namuose. Balandį jis pasijuto blogai, todėl buvo nuvežtas į ligoninę, bet naktį sugebėjo iš jos pasprukti. Dėl to ant kojų buvo sukeltos gausios policijos pajėgos, bet bėglys netrukus buvo sulaikytas.

Žudikas vėliau teisinosi, kad paspruko, nes norėjo pamatyti Vilnių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.