aA
Siūloma nustatyti, kad rinkimų į Respublikos Prezidentus, savivaldybių tarybas, Seimą ir Europos Parlamentą rengimo ir vykdymo tvarka negali būti keičiama likus mažiau kaip vieneriems metams iki rinkimų, išskyrus atvejus, kai būtina pašalinti įstatymo ar jo dalies prieštaravimą Konstitucijai.
Seimo posėdis
Seimo posėdis
© DELFI / Domantas Pipas

Tokias patobulintas rinkimus reglamentuojančių įstatymų pataisas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos vardu įregistravo jos seniūnė Rita Tamašunienė.

„Projektus rengti paskatino ESBO rekomendacijos, kurios buvo pateiktos ESBO ataskaitoje apie 2012 metų Seimo rinkimus Lietuvoje dėl rinkimų proceso tobulinimo bei rinkimų praktika, kai aktualios rinkimų nuostatos buvo keičiamos likus vos kelioms savaitėms iki rinkimų. Tai sukeldavo rinkimų proceso sumaištį ir galimai pažeisdavo jame dalyvaujančių subjektų teisėtus lūkesčius“, – sako R. Tamašunienė.

Tikimasi, kad įstatymo pataisos leis užtikrinti Respublikos Prezidento, savivaldybių tarybų, Seimo bei Europos Parlamento rinkimų tvarkos stabilumą, išvengti politizuotų įstatymo pataisų ir galimo nenumatyto biudžeto lėšų panaudojimo, susijusio su naujų teisės nuostatų įgyvendinimu.

Šiuo metu įstatymuose nenumatyti jokie apribojimai keisti įstatymus iki rinkimų datos, tik Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymas numato, kad rengimo ir vykdymo tvarka negali būti keičiama likus mažiau kaip šešiems mėnesiams iki rinkimų į Europos Parlamentą dienos.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.