aA
Tai antradienį Seimo plenariniame posėdyje pranešė Generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia.

Anot jo, Rusijos prašymas dabar negali būti įvykdytas todėl, kad R. Paksas yra išvykęs į užsienį.

"Pagalba bus suteikta, o kokie bus rezultatai, aš negaliu pasakyti", sakė K. Pėdnyčia. Jo teigimu, Rusijos teisėsaugininkai prašo R. Paksui pateikti 13 klausimų.

Baudžiamoji byla Rusijoje, dėl kurios Vilniuje turėjo būti apklausiamas R. Paksas, buvo iškelta, tiriant Chantų-Mansių autonominės srities sanitarinės epideminės stoties veiklą. Tuomet R. Pakso vadovaujama "Restako" bendrovė šios stoties užsakymu atliko statybos darbus.

Rusijos teisėsaugininkai aptiko, kad 1996 metų pradžioje ta stotis 200 tūkst. JAV dolerių pervedė į asmeninę R. Pakso sąskaitą Austrijos banke.

Pats ekspremjeras teigia, kad tai buvo "Restako" pinigai, kurie buvo gelbėjami nuo bankų krizės Lietuvoje. R. Pakso teigimu, tam pritarė visi bendrovės akcininkai, o vėliau pinigai buvo grąžinti į bendrovės kasą.

1999 metų balandį buvo gautas Rusijos teisėsaugininkų prašymas padėti apklausiant "Restako" darbuotojus dėl pinigų pervedimo bei padaryti kai kurių dokumentų kopijas.

Tuometinis Vilniaus meras, o vėliau - premjeras R. Paksas byloje apklaustas nebuvo, o per pusantros savaitės paruoštas atsakymas į Rusiją nebuvo išsiųstas daugiau nei pusmetį.

Vilniaus apygardos prokuratūra, atlikusi tarnybinį patikrinimą, pasiūlė nubausti papeikimu sostinės apylinkės prokuratūros vyriausiąjį prokurorą Virginijų Sabutį.

Buvo nustatyta, kad V. Sabutis pažeidė tarnybinę drausmę ir savo viršininkams melavo apie teisinės pagalbos neįvykdymo priežastis.

Nustatyta, kad vyriausiasis prokuroras V. Sabutis neužtikrino užsienio valstybės teisinės pagalbos prašymo įvykdymo ir tuo šiurkščiai pažeidė generalinio prokuroro įsakymą dėl teisinės pagalbos pavedimo vykdymo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.