aA
Rusijos valdžios sprendimas atitraukti karius iš Sirijos sukėlė daug diskusijų. Kas tai – Vladimiro Putino generalinė repeticija prieš kitą išpuolį Ukrainoje ar Baltijos šalyse ar atvirkščiai – dar graudesnis pralaimėjimas nei Sovietų Sąjunga patyrė Afganistane?
Rusijos atsitraukimas: repeticija prieš Baltijos šalis ar beviltiškas pralaimėjimas?
© AP/Scanpix

Pirmadienį vakare Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir gynybos ministras Sergejus Šoigu televizijos eteryje paskelbė apie nutraukiamą karinę operaciją Sirijoje.

Daugeliui tai buvo netikėta, nes anksčiau Kremlius ne kartą tikino šioje šalyje bus tiek, kiek reiks išnaikinti Daesh teroristus. Tiesa, Vakaruose buvo nuogąstaujama, kad tikrasis Rusijos tikslas Sirijoje – siekis padėti prezidentui Basharui al Assadui užgniaužti opozicijos pasipriešinimą.

Rusija gali nuskinti Baltijos šalis

Apžvalgininkas Audrius Bačiulis įsitikinęs, kad toks V. Putino žingsnis Lietuvai nereiškia nieko gero.

„Blogai vertinu šitą dalyką. Rusija neįklimpo Sirijoje, V. Putinas sugebėjo ten įeiti pramankštinti savo kariuomenę, ypatingai aviaciją, panaudoti naujausią, bent Rusijoje plačiai nenaudotą karinę techniką ir ginkluotę, apmokyti lakūnus atakuoti išskleistus nedidelius lengvųjų pėstininkų dalinius. Tai yra B. al Assado opozicijos kovinės rikiuotės elementas“, – DELFI sakė jis.

A. Bačiulio nuomone, rusų kariai pasimokė, kaip kovoti prieš tokias pajėgas, kurios labai panašios į Lietuvos ir kitų Baltijos šalių – tai yra prieš tokią kariuomenę, kuri neturi daug kovinės technikos, tačiau pakankamai daug lengvųjų pėstininkų. Sirijoje V. Putino kariai neįklimpo į antžeminę operaciją, jiems neteko siųsti daug pėstininkų į tiesioginius mūšius ir sėkmingai atsitraukė.

Audrius Bačiulis
Audrius Bačiulis
© DELFI / Karolina Pansevič

„Aišku, galima kelti klausimą, ar jis tai padarė savo noru, ar priverstas aplinkybių, tačiau tai nėra labai svarbu. Mums svarbiausia buvo, kad kol V. Putinas kariavo Sirijoje, jis neturėjo nei pajėgumų, nei pinigų, nei galiausiai laiko pradėti kitą karą kur nors artimame Rusijos pasienyje. Dabar jo rankos iš esmės atrištos“, – svarstė pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad šiemet V. Putinas turi didelį galimybių langą pradėti agresiją „kad ir prieš Baltijos šalis“. Pastaruoju metu jos pateikusios užsakymų ginkluotei įsigyti, taip pat nusprendusios padidinti karių skaičių, tačiau reali Lietuvos ir jos kaimynių kariuomenių padėtis esą iš esmės tokia pati kaip prieš porą metų.

„Šių metų antrąjį pusmetį Baltijos šalyse jau turėsime daug didesnes amerikiečių pajėgas, o kitais metais – jau pradėsime normaliai apsiginkluot, atsiras ir pirmosios haubicos, ir šioks toks rezervas, dar daugiau amerikiečių Baltijos šalyse ir Lenkijoje, tad Rusijai atakuoti bus šaukštai po pietų. O kol kas iki rugsėjo mėnesio esame vaisius, kurį V. Putinas dar pajėgtų nuskinti“, – kalbėjo A. Bačiulis.

Vietoje žalių žmogeliukų – žali lėktuvėliai

Savo ruožtu politologas dr. Nerijus Maliukevičius laikosi kiek nuosaikesnės pozicijos. Jis nemano, kad Rusijos kariams atsitraukus iš Sirijos padidėjo grėsmių tikimybė Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims.

Nerijus Maliukevičius
Nerijus Maliukevičius
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Manau, kad nereikia pereiti į kitą viešos panikos kraštutinumą. Kad ir kaip ten būtų Sirijoje, mums patiems reikia toliau rūpintis savo gynyba, saugumu, tą daryti pirma ir patiems, o toliau ir su partneriais. Tikrai nereikia pereiti į scenarijus, kad kitas Rusijos žingsnis bus Baltijos šalys. Taip nebus, aš manau, jei Putinas ieškos kitų silpnų taškų, tai ras tiek Ukrainoje, tiek kitur periferijoje“, – sakė jis.

Politologas atkreipė dėmesį, kad jei Rusija iš tikrųjų Sirijoje pasiekė to, ko realiai norėjo, tai šis atsitraukimas įvykdytas V. Putinui tinkamu metu.

„Amerikiečiai įtraukti į Miuncheno formatą, V. Putino iniciatyva viešai paskelbtos šiuo metu, regis, tvarios paliaubos, sukurta karinė infrastruktūra, į Sirijos palaikymo gretas įtraukti ne tik išoriniai partneriai Iranas ir grupuotė Hezbollah, bet ir Sirijos kurdai, suvilioti kalbomis apie dar vieną galimą federalizaciją, kokias girdėjome Ukrainos konflikto kontekste“, – aiškino N. Maliukevičius.

Jo vertinimu, Sirijoje iš dalies pasikartojo Ukrainos hibridinio arba nelinijinio karo istorija. Tik vietoje „žaliųjų žmogeliukų“ šįkart buvo „žalieji lėktuvėliai“. Tokio karo pradžia nebuvo skelbiama viskas vyko tarsi rūke, o viskas pasibaigia pompastiška komunikacine pergale.

Afganistane – 10 metų, Sirijoje – 5 mėnesiai

Vis dėlto žinomas Rusijos apžvalgininkas Andrejus Piontkovskis įsitikinęs, kad rusų karių pasitraukimas iš Sirijos reiškia beviltišką pralaimėjimą.

Rusijos atsitraukimas: repeticija prieš Baltijos šalis ar beviltiškas pralaimėjimas?
© DELFI / Tomas Vinickas

„Buvo akivaizdu, kad V. Putinas, S. Lavrovas ir S. Šoigu buvo slegiami didžiulio streso. Jei bus leista pasinaudoti pusiau nusikaltėliško Rusijos politinio elito kalba, jie atrodė palaužti ir šnekėjo visiškas nesąmones“, – feisbuko paskyroje rašė jis.

Pasak apžvalgininko, Rusijos valdžia tautiečiams „kabina makaronus“: „išoriškai situacija atrodo taip, kaip karių išvedimas iš Afganistano 1988 m. Tačiau Brežnevas, Andropovas, Gorbačiovas ten 10 metų kapanojosi, o šių užteko tik penkiems mėnesiams“.

Anot A. Piontkovskio, tiksliai neaišku, kas ir privertė V. Putiną taip pasielgti.

„Aš nežinau, kas ir kokius rimtus argumentus nurodė šiems žmonėms, kad privestų juos iki tokios būklės po to, kai visa mūsų propaganda nenuilstamai pusmetį pasakojo: atsikeliam nuo kelių ir kovojame su teroristais tolimuose kraštuose. Tuo metu V. Putinas B. al. Assadui telefonu palinkėjo: „Laikykis, Bašarai! Mes su tavimi!“. Tačiau pamenate, kas nutiko draugui Nadžibula? Jį galų gale pakorė ant stulpo Kabule. O gal B. al. Assadas nepradėjo laukti tokios baigties ir pats susitarė su opozicija ir amerikiečiais dėl savo valdžios išsaugojimo alavitų žemėje? Tuo metu kaip „legitimus prezidentas“ demonstruodamas gebėjimą susitarti pasiūlė Putinui nešdintis po velnių“, – svarstė jis.

Galiausiai, apžvalgininko nuomone, „bet kokiu atveju tai yra rimtas režimo užsienio politikos ir įvaizdinis pralaimėjimas. Vienas iš tų, kurie veda prie tokių diktatūrų žlugimo. Ukrainiečiai, jūsų eilė pateikti dar vieną tokį pralaimėjimą, atsisakyti susitarimo dėl Donbaso ir palikti Putiną su jo banditiška „Lugandoniena“ ant rankų“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.