aA
Rusijos karo lėktuvai ketvirtadienį raketomis apšaudė apmokymo stovyklą, kuria rūpinasi JAV palaikoma sukilėlių grupuotė šiaurės vakarinėje Sirijos Idlibo provincijoje, pranešė grupuotės atstovas naujienų agentūrai AFP.
JAV palaikomi Sirijos sukilėliai meta kaltinimus Rusijai
© RIA/Scanpix

„Lygiai 10 val. 30 min. Rusijos karo lėktuvai pataikė į „Suqur al Jabal“ apmokymų stovyklą, keturi rusų lėktuvai paleido daugiau nei 10 raketų“, – pranešė „Suqur al Jabal“ (Kalnų sakalų) stovyklos atstovas Mustafa Halabi.

Pasak jo, dar du lėktuvai atakavo bazę vidurdienį, tačiau į sukilėlius nepataikė.

Šios grupuotės sukilėliai gauna technikos ir yra apmokomi pagal 500 mln. JAV dolerių kovos su „Islamo valstybės“ grupuote pajėgų stiprinimo Sirijoje programą.

Tačiau ši Pentagono programa, kuri iš pradžių buvo skirta maždaug 5,4 tūkst. atrinktų sukilėlių apmokymui per trejus metus, susilaukė griežtos kritikos.

Rugsėjo mėnesį JAV generolas Lloydas Aystinas Senato karo tarnybos komitete pareiškė, kad tik „keturi ar penki“ JAV lėšomis apmokyti sukilėliai kovoja pačioje Sirijoje.

Vėliau šiaurinėje Sirijos dalyje buvo dislokuota daugiau nei 75 naujai apmokyti sukilėliai, kurie buvo priskirti „Sukur al Džabal“ grupuotei arba „30-ajai divizijai“ – kitai opozicinei grupuotei.

Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas neigia metamus kaltinimus

„Jeigu kažkas vaikšto kaip teroristas, kalba kaip teroristas ir kovoja kaip teroristas, jis yra teroristas“, – kuomentuodamas anskrydžius Sirijoje teigė S. Lavrovas.

Rusija paneigė pareiškimus, kad surengė oro išpuolį prieš JAV apmokytus sukilėlius. Sergejus Lavrovas pareiškė, kad tai netiesa.

Paklaustas apie taikymąsi į JAV apmokytus sukilėlius, S. Lavrovas paklausė: „Pateikiate tai kaip faktą? Tada žinote daugiau už mane.“

S. Lavrovas pakartojo Kremliaus poziciją – kad taikiniai buvo „Islamo valstybė“ (IS). Jis kategoriškai neigia, kad buvo taikytasi į CŽV treniruotus Assadui nepalankius sukilėlius.

Jis pareiškė negalintis kalbėti apie visišką absurdą, kurį kažkas pateikė žiniasklaidai.

Į klausimą, ar Rusija kovoja su IS, jis atsakė: „Kalbant apie koalicijos taikinius ir apie Rusijos taikinius: tai IS, „Nusra“ ir kitos grupuotės.“

S. Lavovas pažymėjo, kad Rusija ir JAV turi „bendrą požiūrį“ dėl teroristinių organizacijų, tokių kaip „Islamo valstybė“. Jis gynė Rusijos poziciją ir retoriškai klausė, kaip Sirijos vyriausybė galėjo leisti tokias kovas savo teritorijoje.

Spaudos konferencijos metu S. Lavrovas taip pat atmetė kaltinimus, kad Rusijos veiksmai Sirijoje buvo panaudoti kaip įrankis nukreipti pasaulio dėmesį nuo Ukrainos įvykių.

„Visada galima rasti absurdišką paaiškinimą tam, kas vyksta“.

S. Lavrovas taip pat teigė, kad nesiims veiksmų Irake, tol, kol „nebūsime paprašyti“.

„Mes neplanuojame išplėsti savo smūgių į Irako teritoriją, Mes mandagūs žmonės, kaip jūs jau turbūt žinote Mes neateisime, kol nebūsime pakviesti“ ,- žurnalistams Jungtinių Tautų spaudos konferencijoje kalbėjo S. Lavrovas.

Rusija, panašiai kaip JAV vadovaujama tarptautinė antiteroristinė koalicija, kariauja su „Islamo valstybe“ ir kitomis teroristinėmis grupuotėmis, kaip „Al Nusra Front“, ar kitos ekstremistinės grupės, sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per spaudos konferenciją.

„Mes visada skelbdavome,. kad kariausime su „Islamo valstybe“ ir kitomis teroristinėmis grupuotėmis“, – sakė jis JT būstinėje surengtoje spaudos konferencijoje.

„Lygiai tokia pati yra ir JAV pozicija. Koalicijos vadovybė visada tvirtindavo, kad jos tikslas „al Nusra“ ir kitos teroristinės grupuotės, – mes tokiai pozicijai pritariame“, – pridūrė S.Lavrovas.

S. Lavrovas: Rusija laiko „Sirijos laisvąją armiją“ ne teroristais, o politinio proceso dalimi

Rusija nelaiko opozicinio judėjimo „Sirijos laisvoji armija“ teroristine grupuote, nes ji esanti politinio proceso dalis, pareiškė ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusija, panašiai kaip JAV vadovaujama tarptautinė antiteroristinė koalicija, kariauja su „Islamo valstybe“ ir kitomis teroristinėmis grupuotėmis, kaip „Al Nusra Front“, ar kitos ekstremistinės grupės, ir veikia lygiai taip pat kaip JAV vadovaujama koalicija, sakė S.Lavrovas.

Anot ministro, „Sirijos laisvoji armija“ reikalinga tam, kad būtų galima „užtikrinti stabilų derybų procesą siekiant politinio sureguliavimo“.

S.Lavrovas patikslino, kad Maskva teroristinėmis laiko tas grupuotes, kurias tokiomis pripažino JT Saugumo Taryba ir Rusijos Federacija.

Rusija svarstytų oro smūgių Irake galimybę

Rusija pasirengusi svarstyti galimybę plėsti savo karinę kampaniją ir už Sirijos ribų – pradėti aviacijos antskrydžius Irake, jeigu Bagdadas paprašytų, pareikšta ketvirtadienį Maskvoje.

Jeigu Irakas kreipsis į Rusiją su prašymu dėl KOP (karinių oro pajėgų) operacijos jo teritorijoje prieš „Islamo valstybę“, Rusija įvertins politinį ir karinį panašių priemonių tikslingumą, pareiškė Ilja Rogačiovas, vadovaujantis Rusijos URM departamentui, atsakingam už naujų iššūkių ir grėsmių klausimus. Taip I.Rogačiovą cituoja Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Arba mes turėsime atitinkamą Irako vyriausybės prašymą, arba JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurios priėmimą lemtų Irako vyriausybės valios pareiškimas. Tik esant tokiam pakankamam pagrindui, bus vertinamas ir politinis, ir karinis tikslingumas“, - pareiškė jis.

Bagdadas neprieštarautų Rusijos oro antskrydžiams prieš „Islamo valstybe“

Irako premjeras Haideras al-Abadi ketvirtadienį teigė, kad neprieštarautų Rusijos oro antskrydžiams prieš „Islamo valstybės“ taikinius šalyje tuo metu, kai Maskva surengė pirmuosius oro antpuolius Sirijoje, rašo „Reuters“.

„Dar ne“, - televizijai „France 24“ sakė H. al Abadis, paklaustas, ar klausimas dėl oro antskrydžių Irake buvo aptartas su Rusija.

„Jei sulauksime pasiūlymo, mes jį apsvarstysime. Aš jam pritarčiau“, - pridūrė ministras pirmininkas.

Irako premjeras, be kita ko, nurodė, kad Bagdadas tiek iš Sirijos, tiek iš Rusijos sulaukia daug informacijos apie šią džihadistų grupuotę.

Rusijos paruoštame JT rezoliucijos projekte numatytas reikalavimas gauti Sirijos vyriausybės leidimą kovoti su IS jos teritorijoje

Rusija pateikė JT rezoliucijos projektą, kuriame numatoma suintensyvinti kovą su tokiomis teroristinėmis grupuotėmis kaip „Islamo valstybė“, bet gavus Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo sutikimą, ketvirtadienį pranešė diplomatai.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pateikė penkių puslapių dokumentą JT Saugumo Tarybos narėms trečiadienį, kai Rusijos lėktuvai pirmą kartą atakavo objektus Sirijoje.

Rezoliucijos projektas ragina „visas valstybes pagal galimybes dalyvauti ir prisidėti prie šių pastangų bei derinti savo veiksmus su valstybių (kuriose vykdomos operacijos) leidimu“.

Pateikęs dokumentą S.Lavrovas pareiškė, kad tikisi artimiausiomis savaitėmis „nuodugnių diskusijų“ šiuo klausimu, tačiau nenurodė, kada Saugumo Taryba galėtų dėl jo balsuoti.

Rusija tikisi, kad dėl jos pasiūlyto kovos su terorizmu rezoliucijos projekto bus dirbamas JT Saugumo Taryboje, sakė S.Lavrovas.

„Tikimės, kad Ispanijos vyriausybė (JT Saugumo Taryboje) šį mėnesį organizuos darbą su šiuo projektu“, – nurodė jis per spaudos konferenciją ketvirtadienį JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Abejotina, kad šiai iniciatyvai pritars Jungtinės Valstijos.

Naujasis dokumentas primena anksčiau šį mėnesį paruoštą Maskvos projektą, kurį Jungtinės Valstijos blokavo dėl reikalavimo „derinti savo veiksmus su valstybių (kuriose vykdomos operacijos) leidimu“.

Rezoliucijos projekte raginama imtis veiksmų „Islamo valstybės“ finansavimui sustabdyti ir „aktyviau“ reikalauti įtraukti šios grupuotės rėmėjus į JT juodąjį sąrašą, paskelbiant jiems sankcijas.

Vasario mėnesį JT Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė rezoliuciją, draudžiančią prekyba senienomis iš Sirijos, ir pagrasino imtis sankcijų prieš visus, kas pirks naftos iš IS džihadistų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.