aA
Pasaulio dėmesį antskrydžiais Sirijoje prikausčiusi Rusija trečiadienį teikia JT rezoliucijos projektą dėl kovos su terorizmu, telkiant jėgas prieš „Islamo valstybės“ grupuotę. Vakarų atstovai rauko antakius – per daug signalų, kad Rusija kovoja ne su islamistais, o tiesiog remia Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado kovą su opozicija.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas
© AP/Scanpix

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kalbėjo specialiame Saugumo Tarybos posėdyje tuo metu, kai Rusijos karo lėktuvai pradėjo antskrydžius Sirijoje ir smogė į įvairius objektus trijose Sirijos provincijose.

S.Lavrovas sakė, kad Rusija pasirengusi užtikrinti nuolatinius kontaktus su Vašingtono vadovaujama koalicija kovai su „Islamo valstybe“.
Anot jo, tokie „kontaktai užtikrins maksimaliai efektyvią kovą su teroristų grupuotėmis“.

Rusija pirmininkavo specialiam JT Saugumo Tarybos posėdžiui antiterorizmo tema, kai Rusija ir JAV įsivėlė į ginčus dėl to, kaip kovoti su „Islamo valstybe“ Sirijoje ir užbaigti ketverius metus nesiliaujantį karą.

„Iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė aptarti galimybę suderinti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl visų, su „Islamo valstybe“ ir kitomis teroristinėmis struktūromis kovojančių jėgų veiksmų koordinavimo. Šiandien mes pateiksime Saugumo Tarybos narėms tokios rezoliucijos projektą“, – sakė S.Lavrovas.

„Tikimės dalykiškos ir konstruktyvios diskusijos šia tema kitą mėnesį“, – pridūrė jis.

Ekspertai: Rusijos paviešintas smūgių įrašas rodo, kad Rusija neatakavo „Islamo valstybės“ taikinių

Rusijos gynybos ministerija taip pat paviešino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti Rusijos antskrydžiai Sirijos teritorijoje. Išvydę paviešintus vaizdus, „The Aviatonist“ daro išvadas, kad taikikliai taikėsi ne ten, į kur nukrito raketos. Pirmoje rusų paviešintos medžiagos dalyje raketa nukrito į pietus nuo ten, į kur buvo taikytasi. Antroje medžiagos dalyje ir vėl sprogimas matomas ekrano apačioje. Trečioje dalyje taip pat matyti dvi ar trys bombos, kurios sprogsta keli metrai nuo taikinio.

„CNN“ žurnalistai taip pat teigia, kad iš paviešintos medžiagos matyti, kad rusų suduotas smūgis buvo toli nuo vietos, kur yra „Islamo valstybės“ taikiniai. Bombardavimas nufilmuotas Hamos provincijoje, o tai toli nuo „Islamo valstybės“ pozicijų. Socialiniame tinkle „Twitter“ pasklido žemėlapiai, patvirtinantys šiuos teiginius.

JAV gynybos sekretorius: Rusijos antskrydžiai Sirijoje greičiausiai nukreipti ne prieš „Islamo valstybės“ objektus

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris Pentagono spaudos konferencijoje apkaltino Rusiją „pilant žibalo į ugnį“. Jis taip pat tvirtino, kad Rusijos smūgiai „greičiausiai buvo nukreipti ne į „Islamo valstybės“ pajėgas“. JAV gynybos sekretorius spaudos konferencijoje nurodė, kad suorganizuos susitikimą su Rusijos gynybos pareigūnais „kaip galima greičiau“.

Vakarai stebi, ar Rusija tikrai nusitaikė į islamistus

Johnas Kerry
Johnas Kerry
© AP/Scanpix

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry per posėdį išreiškė nuogąstavimus, ar Rusijos surengti antskrydžiai tikrai buvo nukreipti prieš „Islamo valstybę“. Jis pareiškė, kad jei paaiškės, kad buvo nusitaikyta ne į teroristus, o į su Sirijos diktatoriumi B. Assadu kovojančias opozicines pajėgas, tuomet Rusija bus pasiuntusi labai blogą ženklą.

„Tokie smūgiai iškeltų klausimą apie realius Rusijos ketinimus: kovoti su „Islamo valstybe“ ar paremti B. Assado režimą“, – sakė JAV politikas.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Philipas Hammondas taip pat pabrėžė, kad Rusija turi pateikti įrodymų.

Philipas Hammondas, Samantha Power
Philipas Hammondas, Samantha Power
© AP/Scanpix

„Labai svarbu, kad Rusija patvirtintų tarptautinei bendruomenei, kad veiksmai, kurių imtasi šį rytą yra nukreipti prieš „Islamo valstybę“, o ne prieš režimo oponentus, – sakė jis. – Mes atmetame argumentus tų, kurie sako, kad B. Assado nuodai yra vaistai nuo vėžio – „Islamo valstybės“.“

Britas taip pat nurodė, kad tarptautinė bendruomenė tikisi, jog Rusija panaudos savo vis labiau stiprėjančią įtaką Sirijoje, kad paspaustų Sirijos vyriausybę nenaudoti sprogstamų statinių prieš civilius ir cheminių medžiagų kaip ginklų.

Aktyvistai ir sukilėliai: Rusija smūgiavo civiliams

Opozicijos Sirijos valdžiai aktyvistai ir sukilėliai tvirtina, kad Rusijos karo aviacijos smūgiai daugiausia kliuvo nuosaikiųjų sukilėlių pozicijoms ir civiliams.

Vaizdo įraše, kuri paskelbė JAV remiamų sukilėlių grupė „Tajamu Alezzah“, rodoma, kaip karo lėktuvai smogia į pastatą, kuris priklausė minėtai grupei Latamnos mieste centrinėje Hamos provincijoje.

Grupės vadas Jameelis al-Saleh sakė Sirijos naujienų tinklalapiui, kad į šios grupės pozicijas smogė rusų reaktyviniai lėktuvai, bet nenurodė, kokia buvo patirta žala.

Talbisės miesto Homso provincijoje aktyvistų grupė užfiksavo mažiausiai 16 žuvusių civilių, tarp kurių buvo ir du vaikai. Sirijos kariškiai anksčiau pranešė, kad šį miestą atakavo rusų karo lėktuvai.

Iš kitų šaltinių naujienų agentūros „The Associated Press“ šitos informacijos dar negalėjo patvirtinti.

Rusijos URM neigia

Rusijos užsienio reikalų ministerija nedelsdama paneigė informaciją apie esą žuvusius civilius.
Dar nespėjo Rusija išplėtoti operaciją prieš „Islamo valstybę“, kai Vakarų žiniasklaidoje pasirodė įterpinių, pareiškė URM atstovė Marija Zacharova.

„Tai ir yra informacinis karas, kuriam kažkas neblogai pasiruošė“, – sakė ji.

Vis didėjantis Rusijos kišimasis į Sirijos reikalus vyksta tokiu metu, kai V.Putinas ir JAV prezidentas Barackas Obama siūlo planus, kaip įveikti „Islamo valstybės“ grupuotę Sirijoje ir koks turėtų būti Sirijos prezidento Basharo al-Assado vaidmuo ateityje savo šalyje.

Rusijos parlamento aukštesnieji rūmai trečiadienį vienbalsiai patvirtino šalies prezidento V.Putino prašymą leisti vykdyti karinę operaciją Sirijoje; tokiu būdu Maskva į karą tolimajame veiksmų teatre įsitraukė pirmą kartą nuo sovietinės Afganistano okupacijos.

K. Kosačiovas: Rusijos aviacijos smūgiai galimi ir už Sirijos ribų

Rusijos Federacijos Tarybos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas neatmetė, kad kova su „Islamo valstybe“ (IS) gali vykti ne tik Sirijos, bet ir kaimyninių šalių teritorijoje.

„Aš neatmetu jokių scenarijų dėl tos paprastos priežasties, kad išspręsti IS problemą kuriame nors viename segmente neįmanoma. Atsiprašau už nekorektišką palyginimą, bet kai nuodiji parazitus, nepakanka paleisti juos į kaimynų virtuvę – tai darytų beprasmiškas mūsų pastangas kovoti su terorizmu“, -pareiškė trečiadienį K. Kosačiovas interviu televizijos kanalui „Rossija 24“.

Anot jo, neatsitiktinai RF prezidento Vladimiro Putino kreipimesi į Federacijos Tarybą dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimo prieš IS, taip pat aukštųjų parlamento rūmų nutarime dėl šio kreipimosi konkreti šalis nebuvo įvardyta.

„Dokumente nurodyta, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos bus naudojamos už RF ribų. Jame atsižvelgiama į tai, kad operatyvinė situacija gali pareikalauti įvairių veiksmų variantų“, – pareiškė K. Kosačiovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.