aA
„Pagrindinė dilema ir yra, su kuo kariauja Rusija šiuo atveju, nes panašu, kad Rusijos priešas nėra visai tas priešas, kurį identifikuoja Vakarai, „Žinių radijui“ sakė Rytų Europos studijų centro analitikas Linas Kojala.
Linas Kojala
Linas Kojala
© DELFI / Tomas Vinickas

„Rusijai priešas yra tas, kuris kaunasi prieš Bašaro al-Asado režimą, o tai yra ir Islamo valstybė, ir nuosaikesnės opozicinės grupės, kurias Vakarai netgi ginkluodavo ir treniruodavo dar iki šiol. <...> Šiuo atveju matyti, kad Rusijos pagrindinis tikslas – leisti dar sykį atsikvėpti Bašarui al-Asadui, kuris per praėjusius metus prarado 25 proc. teritorijos ir aišku, kad Rusijos parama jam reikalinga. Tik, kad priešas Rusijos bus pateikiamas kaip Islamo valstybė, kadangi tai yra pagrindinė jėga, kuri kelia grėsmę Vakarams. Bet panašu, kad klius gerokai ir nuosaikesnėms opozicinėms grupėms“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė L. Kojala.

Trečiadienį JAV pareigūnai pranešė, kad Rusija surengė pirmuosius oro antskrydžius Sirijoje prieš prezidento Bašaro al-Asado priešininkų taikinius. Smūgiai iš oro buvo suduoti Homso miesto teritorijoje.

Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad Sirijoje atakuoti Islamo valstybės taikiniai. Tačiau JAV ambasada Bagdade teigia, kad jokių Islamo valstybės pajėgų Homse neužfiksuota. Artimiausi taikiniai nuo bombardavimo vietos – už 240 km.

Politinis sprendimas dėl oro antskrydžių Rusijoje priimtas vos per dieną.

„[Rusijos antskrydžiai] nėra visai netikėti, pastarosiomis dienomis buvo pakankamai daug informacijos, kad Rusijos pajėgos ruošiasi tokiems manevrams. Ir patys Rusijos politikai vienaip ar kitaip užsimindavo, kad yra galimybė panaudoti karinę jėgą nuolatos pabrėždami, kad tai nebus karinių pajėgų dislokacija, kad nebus siunčiami kariai į mūšio vietas, bet bus panaudojama aviacija ir, aišku, naikintuvai, kad būtų susilpninta Islamo valstybės, kaip jie sako, pozicija“, - situaciją komentavo L. Kojala.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą galite išgirsti
www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/09/30/aktualioji-valanda/48888

Žinių radijas