aA
Vienas JAV pareigūnas CNN patvirtino, kad Rusija jau įvykdė pirmąjį antskrydį Sirijoje, netoliese Homso miesto.
Sirijoje – pirmieji Rusijos antskrydžiai, amerikiečiai perspėti likus valandai iki jų pradžios
© Stopkadras

Rusijos atstovai Jungtinėms Valstijoms teigė, kad amerikiečių karo lėktuvai virš Sirijos skraidyti neturėtų, tačiau jokios geografinės informacijos, kur planuoja rengti antskrydį, nepateikė.

JAV valdžios pareigūnai sako, kad amerikiečių misijos Sirijoje vykdomos ir toliau.

Rusija Ameriką dėl antskrydžių prie Sirijos Homso miesto perspėjo likus valandai iki jų pradžios, teigia JAV pareigūnai. Beje, pasak telegraph.co.uk, Prancūzija nebuvo iš anksto įspėta apie Rusijos oro antskrydžius Sirijoje, skirtingai nei JAV ir Izraelis.

Pareigūnas, kuris panoro likti anonimu, „Reuters“ suteikti daugiau informacijos atsisakė – jis nepatikslino, kiek tiksliai antskrydžių buvo imtasi.

Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad Sirijoje antskrydžiai vykdyti prieš „Islamo valstybės“ taikinius, „ABC News“ cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.



Damaskas patvirtino, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas kreipėsi į Rusijos vadovą Vladimirą Putiną su prašymu suteikti karinę pagalbą.

Rusijos oro pajėgos buvo pasiųstos į Siriją po to, kai prezidentui Putinui buvo perduotas prezidento al Assado laiškas su Sirijos valstybės prašymu, į kurį buvo įtrauktas pakvietimas dėl Rusijos oro pajėgų pasiuntimo kaip prezidento Putino iniciatyvos kovoti su terorizmu dalis“, – sakoma Sirijos prezidento kanceliarijos pranešime.

„Reuters“ skelbia, kad Rusija iš anksto perspėjo apie planuojamus antskrydžius Sirijoje. Ši informacija siejasi su šį rytą Kremliaus išsakytais komentarais, esą jie ketina per savo naują žvalgybos centrą Bagdade su amerikiečiais dalintis informacija apie antskrydžius.

Žvalgybos centrą Bagdade Rusija įsteigė kartu su Iranu, Iraku ir Sirijos režimu. Apie tai pranešta šią savaitę.

Paviešintas vaizdo įrašas

Antskrydžiai Sirijos Homso provincijoje, konkrečiai jos šiaurinėje dalyje, buvo vykdomi šiandien, rugsėjo 30 dieną. Skelbiama, kad jų būta galingų, informuoja televizijos kanalas „24 kanal“.

Televizija skelbia ir vaizdo įrašą (jo autentiškumas nėra patvirtintas – DELFI). Pranešama, kad per antskrydžius Sirijoje žuvo kelios dešimtys žmonių, tarp aukų yra ir vaikų. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, antskrydžius galėjo vykdyti būtent rusų karo lėktuvai.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo centro puslapyje internete pasirodė pranešimas, esą per šalies valdžios pajėgų surengtą bombardavimą Homso provincijoje žuvo ne mažiau 27 žmonių. Pranešama, kad žuvo ir penkios moterys bei šeši vaikai. Keletas vietos gyventojų buvo sužeisti.

Rusija oro antskrydžiais nesitaiko į „Islamo valstybės“ (IS) kontroliuojamas Sirijos teritorijas, JAV pareigūnas teigė „Reuters“.

Buvo keli pranešimai apie tai, kad rusų pajėgos iš oro puola nuosaikių sukilėlių grupes, tačiau nė vienas pranešimas nebuvo patvirtintas.

Rusija teigė JAV, kad šiandien surengė išpuolių netoli Chomso – regione, kur IS neturi stiprios kontrolės, kaip kitur Sirijoje (kaip matyti iš pav. – IS teritorija pažymėta pilka ir juoda spalvomis).


Smogė trijose Sirijos provincijose

Rusijos karo lėktuvai trečiadienį Sirijoje kartu su valdančiojo režimo orlaiviais surengė antskrydžius trijose provincijose, pranešė naujienų agentūrai AFP vienas Sirijos saugumo pareigūnų.

„Rusijos ir Sirijos karo lėktuvai šiandien surengė daug smūgių į teroristų pozicijas Hamos, Homso ir Latakijos provincijose“, – sakė šis šaltinis.

Pasak jo, Homso ir Hamos provincijose smogta į kelis džihadistų objektus, taip pat ir Latakijos provincijoje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja valdantysis režimas.

Tuo tarpu Sirijos saugumo pareigūnas nurodė, kad rusų aviacija smogė į Rastaną ir Talbisę.

Homso provinciją kontroliuoja ir Sirijos režimas, ir „Islamo valstybės“ grupuotė, kuri yra užėmusi garsųjį Palmyros miestą ir didelę teritoriją į rytus nuo jo.

Tris netoli viena kitos Homso provincijoje esančias vietoves kontroliuoja įvairios sukilėlių, islamistų ir džihadistų grupuotės, tarp jų ir tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys Sirijoje „al Nusros“ frontas. Kitas Homso provincijos vietoves kontroliuoja „Islamo valstybės“ grupuotė, o prezidentui Basharui al Assadui ištikimos pajėgos vis dar valdo provincijos sostinę. Latakijoje bombarduotas teritorijas kontroliuoja koalicija „Užkariavimo armija“, kuriai priklauso ir „al Nusra“.

Hamoje atakuotas vietoves kontroliuoja daugiausia islamistų ir nuosaikiųjų sukilėlių grupės.

Trečiadienį nuožmūs susirėmimai tarp „Islamo valstybės“ džihadistų ir režimo pajėgų vyko Šaero dujų telkinio, kuris yra didžiausias Homso provincijoje, teritorijoje. „Islamo valstybės“ kovotojai jau daug mėnesių stengiasi užimti šį telkinį, vieną iš paskutinių, kuriuos kontroliuoja režimo pajėgos.

Tačiau nė vienoje iš teritorijų, kurias trijose provincijose esą atakavo Rusijos aviacija, kiek žinoma, nėra „Islamo valstybės“ kovotojų.

Prancūzijos šaltinis: Rusija apšaudo Sirijos opozicijos taikinius

Prancūzijos diplomatinis šaltinis trečiadienį nurodė, kad Rusija, pradėjusi oro antskrydžius Sirijoje, veikiausiai siekia paremti prezidentą Basharą al-Assadą, taikydamasi į opozicijos grupuotes, o ne į „Islamo valstybės“ kovotojų pozicijas, informuoja „Reuters“.

Pasak šaltinio, Homso provincijos rajonus, kuriuos, kaip pranešama, apšaudė Rusijos karinės oro pajėgos, kontroliuoja Sirijos opozicija, o ne „Islamo valstybės“ kovotojai.

Prancūzijos šaltiniui antrina Vakarų šalių remiamos Sirijos politinės opozicijos lyderis Khaledas Khoja.

Žuvo dešimtys civilių gyventojų

Sirijos opozicijos lyderis K. Khoja teigė, kad per Rusijos oro antskrydžius Sirijoje trečiadienį žuvo mažiausiai 36 civiliai, o smūgiai iš oro buvo suduoti teritorijoms, kuriose nėra nei „Islamo valstybės“, nei „Al Qaeda“ kovotojų.

Apie civilių aukas anksčiau pranešė ir nevyriausybinė organizacija. „Režimo karo lėktuvai surengė reidus Homso provincijos Rastano, Talbisės ir Zafaranijės miestuose“, – pranešė „Syrian Observatory for Human Rights“ direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Pasak jo, penki žmonės žuvo Zafaranėje, septyni – Rastano ir 15 Talbisės miestuose. „Žuvusiųjų skaičius gali išaugti, nes dar yra dešimtys sužeistųjų, kai kurie jų – kritinės būklės, dar liko po griuvėsiais palaidotų žmonių“, – pranešė Londone įsikūrusi organizacija.

Suteikė leidimą rengti oro smūgius Sirijoje

Rusijos parlamento aukštesnieji rūmai trečiadienį suteikė šalies prezidentui Vladimirui Putinui leidimą rengti oro smūgius Sirijoje, pranešė Kremliaus administracijos vadovas.

„Federacijos Taryba vienbalsiai pritarė prezidento prašymui“, – sakė Sergejus Ivanovas, kurio pastabas transliavo televizija. Dūmai, žemesniesiems rūmams, tokio žingsnio nereikia svarstyti.

„Mes kalbame apie Siriją“, – pažymėjo jis.

Rusijos prezidentas turi prašyti parlamento pritarimo šalies karinių jėgų panaudojimui užsienyje, nes to reikalauja konstitucija. Paskutinį kartą V.Putinas su tokiu prašymu kreipėsi prieš Krymo aneksiją 2014 metų kovo mėnesį.

Kaip buvo pranešta, Federacijos Taryba prašymą dėl pajėgų panaudojimo svarstė už uždarų durų.

S.Ivanovas patikino, kad Maskva nesiųs antžeminių pajėgų į Siriją, bet naudos oro pajėgas tam, kad „paremtų Sirijos vyriausybės pajėgų kovą su „Islamo valstybe“.

S.Ivanovas pažymėjo žurnalistams, kad Rusija nusprendė padėti Sirijos lyderiui Basharui al Assadui tam, kad apgintų ko šalį nuo džihadistų, o ne dėl „kažkokių užsienio politikos tikslų ambicijų, dėl kurių mus dažnai kaltina Vakarų partneriai“.

„Kalbame apie Rusijos nacionalinio saugumo interesus“, – sakė S.Ivanovas ir pridūrė, kad Maskvai kelia susirūpinimą augantis užverbuotų savanorių, kurie vyksta kovoti „Islamo valstybės“ gretose, skaičius.

Buvęs CŽV vadas perspėja dėl Rusijos veiksmų Sirijoje

Buvęs JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Davidas Petraeusas pareiškė manantis, kad pagrindinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino tikslas Sirijoje yra užtikrinti Viduržemio jūros pakrantėje esantį koridorių tarp Latakijos, kur Rusija turi savo karinę bazę, ir jos karinio laivyno bazės Tartuse.

Praėjusią savaitę Senato Ginkluotųjų tarnybų komitete D.Petraeusas sakė, kad V.Putinas dar nori padėti Sirijos prezidentui Basharui al Assadui sustiprinti savo pozicijas šalyje, kurioms pastaraisiais mėnesiais vis didesnę grėsmę kelia „Islamo valstybė“ ir kitos grupuotės.
D.Petraeusas taip pat perspėjo neprisidėti prie Rusijos, Irano ir B.Assado režimo kovoje su „Islamo valstybe“.

„Jeigu Rusija norėtų kovoti su „Islamo valstybe“, ji turėtų papildyti 60 narių koaliciją, kurią taip sėkmingai subūrė generolas Allenas, ir padėti bombarduoti „Islamo valstybę“. Jie turi pajėgumų, kurie būtų naudingi toje kovoje, todėl akivaizdžiai ji nori ne to“, – sakė jis.

Tačiau JAV senatorė Dianne Feinstein mano, kad gali būti, jog Rusijos veiksmai Sirijoje reiškia teigiamą įvykių raidą.

Senato žvalgybos komitetui priklausanti demokratų atstovė D. Feinstein pareiškė, kad „Rusija ir Iranas yra svarbūs ieškant politinio sprendimo Sirijai“.

Pasak jos, reikia „pakeisti dinamiką“, nes IS ir toliau kėsinasi į kitas šalis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.