aA
Jau kelerius metus policijoje vykdomos antikorupcinės programos, kuriomis siekiama didinti policijos pareigūnų atsparumą korupcijai ir mažinti jų kyšininkavimo lygį. Nemaža dalis visuomenės yra linkusi kaltinti policijos pareigūnus dėl kyšininkavimo, tačiau dažnai užmirštama, kad šiame veiksme dalyvauja dvi pusės.
Ką daryti,kai kyšio prašo policininkas
Ką daryti,kai kyšio prašo policininkas
© Šiaulių aps. VPK

Policijos departamentas primena, kad neretai vairuotojai ar kiti eismo dalyviai patys įkalbinėja policijos pareigūnus „draugiškai susitarti“, siūlo kyšį.

Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pažymi, kad vairuotojai turi atsakyti už savo veiksmus: „Davimas ar bandymas duoti kyšį neišperka kaltės, o ją tik didina. Norime, kad vairuotojai suprastų, jog kelių eismo taisyklių pažeidimas yra klaida, o kyšio davimas - jau nusikaltimas, užtraukiantis rimtas pasekmes“.

Norėdami atkreipti vairuotojų dėmesį į šią problemą, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai praėjusią savaitę tęsė akciją „Kyšis išpurvina“. Bendradarbiaudami su Kelių policijos biuro Kelių patrulių kuopos pareigūnais, Imuniteto skyriaus atstovai išvažiavo į rajoninės reikšmės kelius, stabdė automobilius, bendravo su vairuotojais, dalijo lankstinukus „Kyšis išpurvina“.

Per kelias valandas pareigūnai sustabdė kelias dešimtis automobilių. Išgirdę, kad su jais bendrauja Imuniteto skyriaus pareigūnai, kai kurie vairuotojai tik gūžčiojo pečiais ir tikino apie tokį skyrių dar negirdėję. Pareigūnai vairuotojus informavo, kad jie visada gali kreiptis į Imuniteto skyrių ir pranešti apie tai, kad davė kyšį, arba kad nesąžiningas pareigūnas iš vairuotojo reikalavo atlygio. Pranešę apie duotą kyšį, vairuotojai būna atleidžiami nuo atsakomybės už jo davimą.

Bendraudami su pareigūnais, kai kurie vairuotojai atviravo ir teigė, kad buvo patekę į situacijas, kai „atsipirko“ kyšiu. Tiesa, detalizuoti tokių atvejų vairuotojai nepanoro, esą tai nutikę jau seniai. Pastaruoju metu su nesąžiningais pareigūnais vairuotojai teigė nesusidūrę.

Imuniteto skyriaus pareigūnai vairuotojams įteikė lankstinukus, kuriuose pateikta detali informacija apie administracinius teisės pažeidimus, gresiančias baudas ir kokių rūpesčių vairuotojams gali sukelti pareigūnui pasiūlytas kyšis.

Pareigūnai primena, kad vien siūlymo ar pažadėjimo duoti kyšį pakanka, kad vairuotojas būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Geriau iš karto pripažinti klaidą ir neišsisukinėti. Kartais žmonės net nepagalvoja, kad duodamas kyšis būna didesnis nei bauda, kurią tektų sumokėti už padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Jei taisyklės pažeidžiamos pirmą kartą, paprastai yra skiriamas įspėjimas arba pusė minimalios baudos.

Net jeigu vairuotojui pavyks įbrukti kyšį, jis gali neišvengti atsakomybės. Įtarimai dėl kyšininkavimo gali būti pareikšti net po kelių ar keliolikos metų.

Statistika rodo, kad šalyje kasdien vidutiniškai 2-3 asmenims pareiškiami įtarimai davus kyšį. Per metus už bandymus papirkti pareigūnus atsakomybėn patraukiama beveik 1 000 žmonių. Didžioji dalis jų - vyrai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.