aA
Jau nuo 2012 metų miškas, esantis Raseinių rajone, prie Zborčiznos kaimo, tapo dvikovos tarp naminės degtinės gamintojų ir policijos pareigūnų vieta.
Policija krečia naminuke alsuojantį Zborčiznos mišką
© Šiaulių aps. VPK

Kai Raseinių rajonas pateko į Šiaulių apskrities policijos aptarnaujamą teritoriją, į Zborčiznos mišką užsuko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, kurie čia surado bravorą, kurio gamybos procesas kriminalistams sukėlė pasibjaurėjimą.

Bravoro pajėgumai buvo grandioziniai. Pareigūnų rasta pusė tonos pagamintos naminukės, manoma, tebuvo vienos dienos darbo rezultatas. Šio gėralo kvapas pareigūnams buvo neįprastas – degtinė su švinkstančios mėsos dvelksmu. Tik vėliau kriminalistai suvokė galimą to kvapo kilmę - jie rado uždengtą statinaitę, nuo kurios sklido nepakenčiamas dvokas. Ją atidengę pareigūnai rado skystyje tyvuliuojančius pūvančios mėsos gabalus. Nors degtinės virimo procesą prižiūrėję vyrai aiškino, kad tai nudvėsusios karvės mėsa, skirta šunims šerti, tačiau šunims jos tikrai neįmanoma įsiūlyti. 

Pareigūnams, ne pirmą dieną susiduriantiems su naminukės gamybos ypatumais, žinoma, jog raugo paruošimo procesui pagreitinti yra naudojami nugaišę gyvūnai.

Tąsyk policijos pareigūnai sulaikė sodyboje gyvenančius 41 metų vyrą, 35 metų jo sugyventinę. ir naminės degtinės gaminimo procese talkinusį pusamžį nuolatinės gyvenamosios vietos neturintį vyrą, kuris sodyboje glaudėsi už valgį ir cigaretes, prižiūrėdamas „fabrikėlio“ darbą bei užsiimdamas kitais su šiuo procesu susijusiais darbais, praneša Šiaulių apskrities policija.

Visa rasta įranga buvo mobili. Taigi konspiracijos sumetimais bravorą galima buvo kilnoti iš vietos į vietą. Ji pareigūnų buvo paimta.

Tačiau fabrikėlis per keletą mėnesių vėl atgimė. 2013 metų sausį Zborčiznos kaimo mišką revizavo Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai, kurie tame pačiame vienkiemyje vėl išvydo didžiulį bravorą. Prie jo darbavosi policijai jau gerai žinomas naminukės „specialistas“, tas pats sodyboje besiglaudžiantis nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis vyras. Gamybos vietoje pareigūnai aptiko irgi apie pusę tonos išvežti jau paruošto alkoholio.

Abi baudžiamąsias bylas policijos pareigūnai perdavė nagrinėti teismui, tačiau jo sprendimai degtindarių neišgąsdino.

2013 m. rudenį čia atvykę Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai vėl aptiko naminės degtinės fabrikėlį, kurio antisanitarinėmis sąlygomis pagaminta produkcija, matyt, turi paklausą Raseinių rajone. Bravoro ugnį žarstė tie patys pareigūnams jau pažįstami degtindariai.

Demaskuotame fabrikėlyje pareigūnai aptiko 125 litrus jau pagamintos produkcijos. Apžiūrėję sodybos prieigas, pareigūnai įsitikino, kad naminės degtinės gaminimo receptas liko tas pats, nes buvo rasta talpa su skystyje tyvuliuojančiais pūvančios mėsos gabalais, netoliese mėtėsi ir nupjauta karvės galva.

Šių metų birželio 4 d. į mišką prie Zborčiznos kaimo „naminukės“ kvapas atviliojo Raseinių rajono policijos komisariato kriminalistus. Bravore šeimininkavo etatiniu naminės degtinės gaminimo proceso prižiūrėtoju tapęs nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis pusamžis vyras ir, matyt, „šiuos mokslus“ pradėjęs krimsti 18-metis vietos gyventojas. Pareigūnai pataikė į patį proceso įkarštį. Gamybos apimtys čia buvo didžiulės. Kriminalistai rado apie 70 litrų jau privarvinto alkoholio ir dar daugiau negu toną raugo. 

Degtindariai buvo apsirūpinę ne tik galingu aparatu degtinei gaminti, bet ir vandens siurbliu, elektros generatoriumi, bet ir traktoriumi, kurio pagalba bravoras kilnojamas iš vienos miško vietos į kitą. Visa įranga ir traktorius jai pergabenti buvo paimti, degtindariai sulaikyti ir uždaryti į Raseinių rajono policijos komisariato ilgalaikio sulaikymo patalpas. Dėl neteisėto naminių stiprių alkoholinių gėrimų gaminimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.