aA
Kosminis laivas "Sojuz TM-30", pakilęs balandžio 4 dieną iš Kazachstano Baikonūro kosmodromo, ketvirtadienį 10 val. 31 min. Maskvos laiku sėkmingai susijungė su stotimi "Mir". Tai pranešė Skrydžio valdymo centras, esantis Koroliove, Maskvos srityje.
Laivas sujungtas su orbitine stotimi rankiniu režimu, nes automatinio suartėjimo ir prisijungimo aparatūra "Kurs" išsiderino.

Kosmonautai Sergejus Zaliotinas ir Aleksandras Kaleris, patikrinę kosminių objektų susijungimo hermetiškumą, atidarys liukus ir pereis į stotį.

Kosmonautai turės iškonservuoti orbitinį kompleksą, nuo praėjusio rugpjūčio skriejantį nepilotuojamu režimu, ir apžiūrėti jo įrenginius.

Vienas pagrindinių uždavinių - surasti mažus plyšelius stoties korpuse, per kuriuos išeina oras.

Kosmonautai taip pat turės įvertinti stoties galimybes toliau dirbti ir jos patikimumą. Remiantis šia analize, bus priimami tolesni sprendimai dėl stoties "Mir" naudojimo.

Be to, kosmonautai atliks daug mokslinių eksperimentų, išeis į atvirą kosmosą ir priims eilinį krovininį laivą "Progres M1-2".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.