aA
Palestiniečių ekstremistų grupuotė "Islamo džihadas" svarsto galimybę pasekti kito radikalaus judėjimo - "Hamas" - pavyzdžiu ir nutraukti savižudžių sprogdintojų išpuolius Izraelyje, šeštadienį pranešė aukštas grupuotės pareigūnas.
Israel
"Judėjimas rimtai svarsto galimybę sustabdyti savo karinius veiksmus prieš Izraelį, nes mes esame susirūpinę dėl nacionalinės palestiniečių vienybės", - teigė pareigūnas, praėjus dienai po to, kai per Džabalijos pabėgėlių stovykloje, į šiaurę nuo Gazos, kilusius "Hamas" ir "Islamo džihado" kovotojų bei palestiniečių policijos susirėmimus žuvo 6 ir buvo sužeista dar 60 žmonių.

Šis smurto protrūkis kilo palestiniečių lyderiui Yasserui Arafatui (Jasirui Arafatui) mėginant sustabdyti savižudžių kovotojų išpuolius prieš žydus. Spaudžiamas Izraelio, Jungtinių Valstijų ir tarptautinės bendrijos, Y.Arafatas pastarosiomis savaitėmis Vakarų Krante ir Gazos Ruože sulaikė apie 180 kovotojų ir nurodė uždaryti 40 biurų bei labdaros organizacijų, įtariamų ryšiais su radikaliais judėjimais.

Palestiniečių susirėmimas įvyko netrukus po to, kai radikalus judėjimas "Hamas" paskelbė "nacionalinės vienybės vardan" kuriam laikui nutraukiantis savižudžių išpuolius Izraelio teritorijoje bei Izraelio taikinių puldinėjimą. Manoma, kad šiuo žingsniu buvo siekiama išvengti palestiniečių ir "Hamas" kovotojų susirėmimų, kurie gali peraugti į pilietinį karą Palestinos savivaldoje.

Šiam "Hamas" pareiškimui vėliau pritarė ir karinis judėjimo sparnas "Ezzedine al-Qassam brigados" (Ezzedine al-Qassam Brigades), tačiau su sąlyga, jog Izraelis nutrauks palestiniečių aktyvistų žudynes.

Nuo šios savaitės vidurio Gaza tapo intensyvių Y.Arafato saugumo pajėgų ir islamo radikalų mūšio lauku.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.