aA
"Tėra vienas paaiškinimas, kodėl tokie skirtingi žmonės gyveno kartu, - Vitalija jį mylėjo", - "Lietuvos rytui" sakė vilnietė Danutė Žižienė.
Alytuje gydytoja dirbusi jos sesuo Vitalija Kamarauskaitė žuvo nuo savo draugo, garsėjančio kriminaline praeitimi, rankos.

41 metų gydytoja vakar buvo palaidota Prienų kapinėse. Jos nužudymu kaltinamas 43 metų alytiškis Antanas Jasionis laidotuvių išvakarėse buvo suimtas penkiems mėnesiams.

Žiaurios lemties ištiktą gydytoją į paskutinę kelionę lydėję draugai, kolegos ir artimieji bandė suvokti, kas tokią puikią moterį, kokia, jų įsitikinimu, buvo V.Kamarauskaitė, galėjo sieti su A.Jasioniu - buvusiu nusikalstamos Alytaus "plikių" grupuotės lyderiu ir įkūrėju, porą kartų teistu, neišsilavinusiu ir šiurkščiu vyru.

Artimai su seserimi bendravusi D.Žižienė sakė, jog į šį klausimą gali būti vienintelis atsakymas - meilė. "Būdama su juo, Vitalija tiesiog žydėjo: buvo kupina energijos, skraidyte skraidanti. Atrodė, kad ir jis ją mylėjo", - kalbėjo metais vyresnės sesers netekusi moteris.

Sunkiai sužalota V.Kamarauskaitė į Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninę buvo atvežta antradienį apie pusę aštuonių vakaro. Moters būklė buvo tokia, kad apie jos vežimą į Vilniaus ar Kauno ligoninę negalėjo būti net kalbos.

Kolegės gyvybę gelbėti nedvejodami ryžosi Alytaus medikai. "Deja, mes - ne dievai", - atsiduso operacijai vadovavęs chirurgas Vytautas Špucis.

Kad teks operuoti gerai pažįstamą kolegę, šis medikas sužinojo, skubėdamas į operacinę. Kažkas pasakė: "Čia mūsų Kamarauskaitė". Daug kraujo netekusi gydytoja dar kalbėjo. Operacinėje savo kolegoms ji ištarė paskutinius žodžius: "Prašau, padėkit".

Tačiau padėti nepavyko, nors gydytojai darė viską - širdį susiuvo greičiau nei per pusvalandį, visą laiką ją masažavo. Iš operacinės medikai skambino Kauno, Vilniaus kardiochirurgams, konsultavosi su jais, prašė pagalbos. Į Alytų atskubėjo vilnietis kardiochirurgas Vytautas Pronckus.

Gydytojos gyvybę įvairiomis priemonėmis pavyko palaikyti keletą valandų. Širdies veikla trumpam atgydavo, bet vis silpo. Apie antrą valandą nakties gydytoja mirė. "Tai buvo pati sunkiausia operacija mano gyvenime", - sunkiai tardamas žodžius prisipažino V.Špucis.

Vos prieš mėnesį jam teko atlikti panašią operaciją buvusiam kaliniui. Jo gyvybę pavyko išgelbėti. Operuojant gydytoją, į operacinės prieangį buvo įsliūkinęs ir jos žudikas. Tąvakar jis buvo girtas - dvi dienas su draugais šventė savo gimtadienį sodyboje miške.

Antradienio vakare A.Jasionis su draugu gėrė gydytojos namuose. Grįžusi V.Kamarauskaitė jiems nepriekaištavo.

A.Jasionis negali paaiškinti, kodėl nužudė savo draugę. Jis neva pjaustęs virtuvėje batoną ir praradęs atmintį, o ją atgavo tik išgirdęs V.Kamarauskaitės klyksmą ir išvydęs, kad ji susmukusi virtuvės kampe. Pro moters megztinį sunkėsi kraujas.

Paėmęs moterį ant rankų, sugyventinis nešė ją prie telefono, kvietė greitąją, šaukėsi kaimynų pagalbos. Ligoninėje jis buvo sulaikytas. Kruvinas virtuvės peilis, kuriuo buvo nužudyta gydytoja, rastas jos namuose.

"Neklausei, vaikeli", - stovėdamas prie nužudytos dukters karsto ištarė jos 69 metų tėvas Petras Kamarauskas. Tėvui labai nepatiko vyriausios dukters draugas. Prieš keletą metų P.Kamarauskas netgi uždraudė savo namuose Prienų rajono Žemaitkiemio kaime lankytis A.Jasioniui.

Nepatiko A.Jasionis ir Vitalijos motinai Onai Kamarauskienei. Pastaruosius keletą metų duktė savo tėvus lankydavo viena. Apie tai, kad ji nenutraukė santykių su artimiesiems nepriimtinu vyru, žinojo sesuo Danutė ir brolis Kęstas. Jis A.Jasionio taip pat nemėgo, tad apie savo asmeninį gyvenimą V.Kamarauskaitė tepasišnekėdavo su seserimi.

"Lietuvos rytas"