aA
Latvijos vidaus reikalų ministras Marekas Seglinis, Nacionalinės policijos viršininkas Juris Rėksna ir Saugumo policijos viršininkas Janis Reinikas po šeštadienį Rygoje įvykusio pokalbio su Jungtinių Valstijų federalinio tyrimų biuro (FTB) generaliniu direktoriumi Louisu J. Freeh (Luisu Dž. Fri) susitarė dėl papildomos FTB pagalbos tiriant rugsėjo viduryje Rygos universalinėje parduotuvėje "Centrs" įvykdytą sprogimą.
Spaudos konferencijoje M. Seglinis žurnalistams sakė, kad FTB padės Latvijos teisėsaugos agentūroms atlikti teismo ekspertizę ir kitus su sprogdinimu susijusius tyrimus.

Pasak J. Rėksno, dauguma reikiamų šios bylos tyrimų jau atlikta, tačiau dar reikia peržiūrėti nemažai medžiagos bei pasistengti rasti kuo daugiau įrodymų.

J. Reinikas pacitavo L. J. Freeh, kuris sakė, kad tokius nusikaltimus, kaip sprogimas universalinėje parduotuvėje, labai sunku išaiškinti, ir kad tokiu atveju itin praverčia visuomenės parama.

Pasak Latvijos vidaus reikalų ministerijos, iš karto po sprogimo darbą pradėjo vietos teisėsaugos agentūros, ir nors šis nusikaltimas dar nėra iki galo išaiškintas, policijos pareigūnams pavyko atskleisti virtinę kitų nusikaltimų.

J. Rėksna sakė, kad nors po sprogimo daugiausiai dėmesio buvo skirta sprogstamųjų medžiagų paieškoms, policija sykiu ypač suaktyvino kovą su narkotikų platinimu.

M. Seglinio teigimu, per laikotarpį, kai buvo sustiprintas policijos budrumas, nusikalstamumas suažėjo net dukart. Tai rodo, kad padidinus finansavimą, policijos darbas tampa kur kas efektyvesnis, pažymėjo jis.

Latvijos nacionalinės policijos viršininko teigimu, per pokalbį su FTB vadovu taip pat buvo svarstomas JAV ir Latvijos teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas sprendžiant itin opias problemas, tokias kaip narkotikų platinimas ir kompiuterių nusikaltimai.

Su L. J. Freeh buvo aptarti ir kiti klausimai, įskaitant bendradarbiavimą dėl migracijos, kova su terorizmu, ypatingų nusikaltimų tyrimą, taip pat pagalba apmokant krizės valdymo ekspertus, kurie, užklupus kritiškai padėčiai, galėtų efektyviai derėtis su nusikaltėliais.

M. Seglinio teigimu, aptartos ir galimybės patobulinti ekstradicijos mechanizmą.

J. Rėksna pažymėjo, kad Latvijos ir FTB bendradarbiavimas padeda daug veiksmingiau užtikrinti Latvijos saugumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.