aA
Apie Lietuvoje įvykdytus nusikaltimus žadėjęs prabilti Rusijos pilietis Leonidas Paršukovas, kuris įtariamas įvykdęs keliolika žmogžudysčių, netikėtai atsisakė savo ketinimų.
Iškart po to, kai buvo sulaikytas Kaune, L.Paršukovas pareigūnams sakė norįs bausmę atlikti Lietuvoje ir žadėjo papasakoti apie nužudymus, kuriuos įvykdė mūsų šalyje. Mainais už tai jis prašė, kad Lietuva jo neperduotų Rusijai.

Iš pradžių L.Paršukovas buvo įsitikinęs, jog patekus į Kaliningrado kalėjimą jam grės didelis pavojus. Sulaikytasis manė, kad už kelių nusikaltėlių autoritetų nužudymą kerštaudami banditai Rusijoje gali bandyti susidoroti net ir už grotų.

"Vargu ar man pavyktų gyvam nuvažiuoti iki Kaliningrado kalėjimo", - tuomet kalbėjo L.Paršukovas. Per pirmąsias apklausas L.Paršukovas net paprašė, kad pareigūnai jam į kamerą atneštų Lietuvos ir Rusijos teisinės pagalbos sutartis, domėjosi, kokie senaties terminai yra šiose šalyse.

Tačiau užvakar per apklausą L.Paršukovas pradėjo kalbėti visai kitaip. Jis jau pareiškė norįs, kad būtų perduotas Rusijai: "Kam man Lietuvoje kalėti penkiolika metų, jeigu Rusijoje aš gaučiau daugiausia penkerius".

Kaliningradietis tvirtino, jog kalbos apie dešimtis jo įvykdytų žmogžudysčių yra išpūstos. Nusikaltėlis pareigūnams teigė, kad Lietuvoje įvykdė tik vieną nusikaltimą.

Anot L.Paršukovo, Kaliningrado teisėsaugininkai jam gali inkriminuoti taip pat tik vieną epizodą, per kurį buvo nužudyti du žmonės.

Teisėsaugos pareigūnai buvo nustebę dėl tokios naujos L.Paršukovo nuostatos. Neatmetama galimybė, kad asmenys, užsakę L.Paršukovui Lietuvoje įvykdyti nusikaltimus, sugebėjo jį įtikinti pakeisti nuomonę.

Netikėtai pasikeitė ir Kaune gyvenančios L.Paršukovo merginos Arijos pozicija. Su šia mergina L.Paršukovas seniai draugavo ir artimiausiu metu ketino susituokti.

Iš pradžių Arija teigė, jog lauks L.Paršukovo tik tuo atveju, jeigu šis kalės Lietuvoje. Tačiau dabar ji apie tai nebekalba ir net planuoja išvykti gyventi į užsienį.

Teisėsaugos pareigūnai samdomu žudiku laikomą L.Paršukovą sulaikė gruodžio 11-ąją Kaune, netoli vieno Nidos gatvės buto. Jis buvo sučiuptas remiantis Vilniaus organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos komisaro Juozo Dulkės operatyvine informacija.

Įtariamajam buvo pateikti kaltinimai dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo bei neteisėto laisvės atėmimo. Manoma, jog L.Paršukovas prisidėjo prie savo tautiečio dingimo.

Šių metų spalio 16-ąją buvo pagrobtas iš Kaliningado atvykęs Igoris Grebeniukovas. L.Paršukovas kaltinamas, jog kartu su dar keliais asmenimis sostinės Lazdynų mikrorajone jėga įsodino šį vyriškį į automobilį ir nuvežė į Trakų rajoną. Daugiau pagrobtojo ruso niekas nematė. Iki šiol dar nerastas ir jo kūnas.

Manoma, kad Lietuvoje L.Paršukovą globojo viena Kauno nusikaltėlių grupuotė. Pats L.Paršukovas apie savo ryšius su Kauno banditais pareigūnams nekalba.

Tačiau kaliningradietis neneigia pažinojęs neseniai nušautą Lietuvos bokso federacijos prezidentą Remigijų Daškevičių ir neseniai iš įkalinimo įstaigos paleistą Henriką Daktarą. Apie R.Daškevičių suimtasis atsiliepė gana skeptiškai, teigė, kad šis buvo pasipūtęs, vaizdavo didelį bosą, tačiau iš tiesų toks nebuvo.

H.Daktaras, anot L.Paršukovo, daug rimtesnis. Tačiau samdomas žudikas tvirtino, kad ši Kauno garsenybė neturi realios valdžios ir miesto nusikaltėlių pasaulyje nėra svarbiausias asmuo.

"Lietuvos rytas"