aA
Grupė Seimo opozicijos atstovų prašo Seimo pirmininką "sustabdyti teisinės netvarkos apraiškas Seime" dėl ketvirtadienį parlamente skandalingai priimtų įstatymo pataisų, reglamentuojančių nekilnojamojo turto grąžinimą.
A.Paulauskas
A.Paulauskas
© DELFI
Seimas ketvirtadienį priėmė Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisas, kuriomis gražintinų pastatų nuomininkams suteikiama teisė privatizuoti jų turimą plotą, nepaisant, ar savininkams atstatytos nuosavybės teisės.

Šioms pataisoms, kaip galimai pažeidžiančioms Konstituciją, priešinosi Vyriausybė ir teisininkai. Opozicijos nuomone, priimant šias įstatymo pataisas, buvo pažeistas Seimo Statutas, kuris teigia, jog Seimo pirmininkas neteikia Seimui įstatymų projektų, jeigu Teisės ir teisėtvarkos komitetas padaro išvadą, kad jie prieštarauja Konstitucijai.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nusprendė, jog Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisos gali prieštarauti Konstitucijai, teigiančiai, jog nuosavybė yra neliečiama, ji gali būti paimama tik įstatymo tvarka visuomenės poreikiams teisingai atlyginant.

Todėl opozicija siūlo Seimui ir Seimo pirmininkui vadovautis Seimo Statuto nuostata, jog kol įstatymas neperduotas pasirašyti prezidentui, Seimo pirmininkas, komitetas ar ne mažiau kaip vienas penktadalis Seimo narių gali motyvuotu raštu kreiptis į Seimą, dėl jų manymu, priimant įstatymą padarytų Seimo Statuto pažeidimų.

Kreipimąsi dėl Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisų pasirašė 31 parlamentaras, daugiau negu vienas penktadalis Seimo narių. Seime iš viso yra 141 narys.

Jeigu yra gautas toks kreipimasis, Seimo Etikos ir procedūrų komisija ne vėliau kaip per 5 darbo dienas turi pateikti Seimui savo išvadas ir pasiūlymus. Kol komisija nepateikia savo išvadų, Seimo pirmininkas turi neperduoti įstatymo pasirašyti prezidentui.

Komisijai konstatavus, jog buvo šiurkščiai pažeistas Seimo Statutas, Seimas gali pripažinti įstatymą netekusiu galios. Seimas ketvirtadienį Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisas patvirtino 70 parlamentarų balsavus už, 27 - prieš ir 6 susilaikius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.