aA
JAV bombonešis B-52 ketvirtadienį suko ratus virš rytų Afganistane esančio Tora Boros kalnų rajono, pasirengęs galimoms atakoms prieš "Al Qaeda" kovotojus. Tuo tarpu už sienos, Pakistano teritorijoje vietos elitinės pajėgos medžiojo iš Afganistano pasitraukusius arabų kovotojus, kurie buvo suimti, tačiau pabėgo iš juos vežusio autobuso.
JAV lėktuvai jau trečią dieną skraido virš Tora Boros rajono, tačiau kaip ir antradienį bei trečiadienį, nieko nebombardavo.

Trečiadienį vakare afganų vadai pranešė, kad po visą kalną yra išsimėtę žuvusių Osamos bin Ladeno grupuotės "Al Qaeda" kovotojų lavonai. Šie kovotojai žuvo per dvi savaites vykusias nuožmias oro ir sausumos atakas, kurios baigėsi tik praėjusį sekmadienį.

"Šiame rajone yra daug žuvusiųjų kūnų, turbūt keli šimtai", - pareiškė aukšto kariuomenės vado Haji Mohammado Zamano pavaduotojas Amiras Khanas.

"Al Qaeda" visiškai pribaigta", - pareiškė kitas vadas Haji Zaheras.

Tačiau grupės Afganistane kariavusių arabų kovotojų pabėgimas Pakistane rodo, kad gr ėsmė dar neišnyko. Šie kovotojai perėjo į šiaurės Pakistaną, sprukdami nuo afganistaniečių pajėgų ir JAV oro atakų, tačiau buvo suimti Pakistano saugumo pajėgų.

Viename autobusų, kuriais buvo vežami suimtieji, kilo maištas, ir įveikę savo sargybinius, kovotojai paspruko į laisvę. Per susirėmimą žuvo septyni arabai "Al Qaeda" kovotojai ir šeši Pakistano saugumo kariai.

Vietovė, kur įvyko incidentas, buvo atitvertas, o Pakistano elitinių pajėgų kariai sraigtasparniu atvyko gaudyti 20-ies tebesančių laisvėje bėglių. Vietos atstovų pranešimais, šie bėgliai yra ginkluoti trimis automatais, kuriuos atėmė iš juos saugojusių kariškių.

Manoma, kad į Pakistano pusę galėjo pabėgti net 2 000 "Al Qaeda" kovotojų. Pakistanas Afganistano pasienyje dislokavo tūkstančius kareivių, kad neleistų šiems kovotojams patekti į šalies teritoriją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.