aA
Šeštadienį visa Italija - nuo paprastų praeivių gatvėje iki aukščiausių valdžios atstovų reiškė protestą ir pasipiktinimą dėl Jungtinėse Valstijose įvykdytos italų kilmės amerikiečio egzekucijos.
Ketvirtadienį JAV Virdžinijos valstijoje mirties bausmė buvo įvykdyta už 17-metės draugės nužudymą nuteistam Derekui Rocco Barnabei, kuriam malonės prašė net Vatikanas.

33 metų D.R.Barnabei iki pat mirties atkakliai neigė išprievartavęs ir nužudęs Sarah Wisnosky, tačiau praėjusią savaitę atliktas DNR testas parodė, kad jo kraujo būta aukos panagėse.

D.R.Barnabei buvo nuteistas myriop 1993 metų rugsėjį. Jis buvo apkaltintas nužudęs S.Wisnosky, Old Dominiono universiteto pirmakursę, kurios nuogas kūnas buvo rastas upėje netoli studentų miestelio Norfolke.

Paskutinį kartą auką matė su D.R.Barnabei namuose, kuriuos jis nuomojo. Merginos krauju buvo aptaškyta miegamojo lova, sienos, kilimas ir net banglentė, buvusi kitame kambaryje.

D.R.Barnabei, pats paprašęs Virdžinijos gubernatoriaus Jimo Gilmore'o atlikti DNR tyrimą, tvirtino, kad jo apkaltinimas - policijos ir prokurorų sąmokslas siekiant nuslėpti tikrąjį žudiką.

Pirmadienį, gavus DNR testo rezultatus, gubernatorius J.Gilmore'as atmetė malonės prašymą.

Ketvirtadienio vakarą 33 metų nuteistajam buvo suleista mirtina injekcija. Mirties bausmė įvykdyta Grinvilio pataisos centre.

JAV aukščiausiasis teismas du kartus atsisakė atidėti nuosprendžio vykdymą. Nuteistasis iki pat mirties neigė savo kaltumą.

"Aš tikrai nekaltas. Galų gale tiesa išaiškės", - sakė D.R.Barnabei savo paskutiniame pareiškime.

Jau kelias savaites ši byla nesitraukė iš Italijos laikraščių pirmųjų puslapių.

Trečiadienį popiežius Jonas Paulius II vėl paprašė JAV pareigūnų suteikti nuteistajam malonę. Žmogaus teisių grupės, italų parlamentarai, Europos Sąjunga ragino persvarstyti bylą arba suteikti malonę.

"Lietuvos rytas"