aA
"Tai buvo sunkiausia operacija mano gyvenime, nors peiliu perdurtą širdį operavau ne pirmą kartą", - vakar "Lietuvos rytui" sakė Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės chirurgas Vytautas Špucis. Šio gydytojo bei kitų Alytaus medikų pastangos išgelbėti savo kolegės 41 metų Vitalijos Kamarauskaitės gyvybę buvo nesėkmingos.
Perdurta širdimi V.Kamarauskaitė į Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninę buvo atgabenta antradienio vakare.

Taip ir neatgavusi sąmonės gydytoja apie antrą valandą nakties mirė.

Moters nužudymu įtariamas trejais metais vyresnis sugyventinis, nusikalstamos "plikių" grupuotės vienas įkūrėjų ir buvusių lyderių Antanas Jasionis. Jis yra sulaikytas.

Apie 19 val. 30 min. į ligoninę atvežta V.Kamarauskaitė dar turėjo sąmonę.

Alytaus medikai skubiai operavo kolegę. Nepraėjus nė pusvalandžiui po atgabenimo į ligoninę jos širdis jau buvo susiūta.

Tačiau moteris buvo labai stipriai nukraujavusi.

Alytaus gydytojai dėjo visas pastangas, bandydami išgelbėti kolegės gyvybę.

Į Alytų skubiai buvo pakviestas kardiochirurgas iš Vilniaus Santariškių ligoninės, konsultuotasi su profesoriumi Vytautu Sirvydžiu, Kauno medicinos universiteto klinikų kardiochirurgais.

Kelias valandas po operacijos gydytojai bandė palaikyti kolegės gyvybę, tačiau širdies veikla taip ir neatsinaujino.

Kolegės širdies operacijai vadovavusiam chirurgui V.Špuciui vos prieš mėnesį kartu su kolega taip pat teko atlikti panašią operaciją.

Tuomet širdis buvo susiūta neseniai iš įkalinimo vietos grįžusiam alytiškiui. Operacija buvo sėkminga - pacientas pasveiko ir netrukus išėjo iš ligoninės.

Tragedijos išvakarėse, gruodžio 17-ąją, A.Jasionis su kompanija šventė savo gimtadienį Punios šile esančioje draugo sodyboje. Tą naktį į V.Kamarauskaitės butą, kuriame gyveno, jis negrįžo.

Gimtadienis buvo švenčiamas ir antradienį. Pavakare A.Jasionis sugrįžo į gydytojos namus. Čia pas jį atėjo dar vienas draugas. Vyrai išgėrė du butelius naminės degtinės.

Į namus parėjusi V.Kamarauskaitė rado begeriančius vyrus.

Moteris nepradėjo bartis, nepriekaištavo. Netrukus draugas išėjo, o A.Jasioniui, jo paties teigimu, užtemo protas ir pradingo atmintis.

Įvykį tiriantiems teisėsaugininkams A.Jasionis sakė neprisimenąs, kas atsitiko. Jis neva pjaustė virtuvėje batoną ir atsitokėjo tiktai išgirdęs V.Kamarauskaitės klyksmą. Moteris buvo sukniubusi kampe ant grindų, o pro palaidinę veržėsi kraujas.

A.Jasionis teigė tada pagriebęs ją ant rankų, atsinešęs prie telefono, iškvietęs greitąją medicinos pagalbą. Paguldęs savo draugę svetainėje ant grindų ir atsidaręs duris į laiptinę, jis ėmęs šauktis žmonių pagalbos.

Operuojant gydytoją, į operacinę buvo įėjęs ir ją nudūręs A.Jasionis. Medikai pasakojo, jog girtas vyriškis priėmimo skyriuje iš pradžių atsisakė pūsti į alkotesterį, arogantiškai aiškindamas, kad žino savo teises ir kad niekam nepavyks įrodyti, jog jis buvo neblaivus.

A.Jasionis yra žinomas Alytaus policijai. "Borčiaus" ir "Šramo" pravardes turintis alytiškis laikomas vienu mieste veikusios "plikių" nusikalstamos grupuotės įkūrėjų ir buvusių lyderių.

"Plikiai" buvo antroji Alytuje susiformavusi garsi nusikalstama grupuotė.

Ji atsirado apie 1990 metus, netrukus po garsiųjų "baublių". "Plikiams" priklausė žemesnio intelekto, brutalesni asmenys.

A.Jasionis prieš kelerius metus buvo teistas už vagystę.

Alytaus teisėsaugininkams žinomi ir dar trys A.Jasionio broliai. Vienas jų, prieš keletą metų teistas už nužudymą, pasikorė kalėjime.

Paties A.Jasionio nusikalstama veikla, kurią teisėsaugininkai stebi nuo 1992 metų, pastaruoju metu buvo susilpnėjusi. Tačiau prieš trejus metus jis buvo oficialiai įspėtas, vėliau įrašytas į prevencinę įskaitą.

A.Jasionis pastaruoju metu oficialiai niekur nedirbo, buvo registruotas darbo biržoje.

Su gydytoja V.Kamarauskaite jis gyveno jau beveik 10 metų, tačiau ne nuolat.

"Lietuvos rytas"