aA
Jeigu prietaisas rodo, tarkim, 0,44 promilės, - kas šiaip jau yra lengvas girtumo laipsnis, - reikalaukite, kad protokole būtų įrašyta, jog nebuvo atsižvelgta į paklaidą, kurią įvertinus dar turite teisę vairuoti.
Po kiekvienų švenčių kelių patruliai sustabdo pakankamai daug vairuotojų, nebijančių griežtų sankcijų ir dar blogiau - tragiškų pasekmių dėl to, kad sėdo prie vairo "su kvapeliu". Švenčių išvakarėse "Trasoje" į "girtą reikalą" pasistengėme pažvelgti blaiviai policijos, gydytojo, teisininko akimis.

Statistika

Galime šiek tiek pasidžiaugti: statistika rodo, jog vairuotojai geria mažiau. Rekordiniais 1998 metais buvo sulaikyta per 31,5 tūkst. neblaivių vairuotojų (kone 90 per dieną), o pernykštis "derlius" nesiekė ir 24 tūkstančių. Kita vertus, ši statistika negali atspindėti tikrosios padėties, kadangi prieš trejus metus kelių policija turėjo kur kas daugiau etatų, benzino ir dirbo nepalyginti aktyviau.

Šią prielaidą įrodo ir kitas skaičius - avarijų, įvykusių dėl neblaivių vairuotojų kaltės, per kurias buvo sužaloti ar mirė žmonės, nemažėja. Avarijų skaičius jau kelerius metus svyruoja ties 800 riba.

Šiemet per 11 mėnesių žuvusiųjų užregistruota ypač daug - net 94, pernai dėl neblaivių vairuotojų kaltės žuvo kone trečdaliu mažiau - 65 žmonės.Priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotojas Algirdas Mižutavičius net ir švenčių proga vairuotojams pataria neviršyti fiziologinės alkoholio normos. Keleiviams, beje, taip pat.

Įstatymas

Žinia, už vairavimą neblaiviam numatytos pakankamai griežtos baudos. Tačiau daugiausia, kas gresia išlenkti taurelės nevengiančiam mūsų vairuotojui, - solidi piniginė bauda ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas. Tuo tarpu yra nemažai šalių, kuriose, tarp jų ir Lenkijoje, numatytas laisvės atėmimas sėdusiam prie vairo neblaiviam vairuotojui, netgi jei jis avarijos ir nepadarė.

Pas mus bausmės skiriamos priklausomai nuo girtumo laipsnio. Jei nustatytas lengvas girtumo laipsnis (0,41,5 promilės), numatyta 1-1,5 tūkst. litų bauda arba pažymėjimo vairuoti atėmimas. Šiuo atveju pažeidėjui įstatymai dar paliko galimybę rinktis, paprastai vairuotojai moka baudą.

Kitais atvejais, kai nustatomi vidutinis (nuo 1,5 iki 2,5 promilės) bei sunkus (nuo 2,5 ir daugiau promilių) girtumo laipsniai, baudos atitinkamai siekia 1,5-2 tūkst. ir 2-3 tūkst. litų ir būtinai atimamas vairuotojo pažymėjimas.

Yra ir dar viena pažeidėjų kategorija. Apsvaigusiesiems nuo narkotinių medžiagų, kitų kvaišalų skiriama nuo 1,5 iki 3 tūkst. litų bauda ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas nuo vienerių iki trejų metų.

Griežčiausia bausmė laukia ir vengiančio tikrintis vairuotojo. Žinomas ne vienas atvejis, kai iš pažiūros visiškai blaivus vairuotojas neteko vairuotojo pažymėjimo ir buvo nubaustas aukščiausia bauda vien dėl to, kad "iš principo" nepakluso pareigūnams, gydytojams ir nesutiko įrodyti, jog jis yra visiškai blaivus.

Prietaisas

Pagrindinis kelių patrulių pagalbininkas, nustatantis vairuotojo blaivumą - vokiškas alkotesteris "Draeger". Apie šį prietaisą "Lietuvos žinioms" pasakojo Viešosios policijos biuro Materialinio aprūpinimo poskyrio vyresnysis inspektorius Gražvydas Gagelas.

Tai pakankamai patikimas prietaisas, veikiantis elektrocheminiu principu.

Šis įtaisas, oficialiai vadinamas "Alkotest 7410", matuoja alkoholio koncentraciją iškvėptame ore. Jeigu šiame ore yra alkoholio molekulių, cheminės reakcijos metu išlaisvinami elektronai ir sensoriuje gaminama elektros srovė. Srovės dydį įvertina įmontuotas mikroprocesorius.

Juo daugiau alkoholio garų, juo stipresnė srovė. Po 10-25 sekundžių ekrane pasirodo tyrimo rezultatas.

Šio prietaiso naudojimą įteisino Lietuvos standartizacijos tarnyba, jo rodmenys oficialiai laikomi girtumo įrodymu. Tad jeigu vairuotojas sutinka su prietaiso rodmenimis ir nereikalauja pakartotinio gydytojo patikrinimo, "Draeger" tikrinimo rezultatų visiškai pakanka nubausti pažeidėją.

Vidaus reikalų ministerija jų įsigijo 270. Šiuo metu įvairios policijos tarnybos naudoja 266 "Draeger" tipo alkotesterius.

Alkotesteris "Draeger" - vienas patikimiausių šios rūšies prietaisų

Paklaida

Dar apie vieną labai svarbų momentą mums papasakojo nuolatinis "Trasos" autorius advokatas Vidmantas Martyšius.

Kas pusmetį kiekvieną aparatą būtina kalibruoti, tai yra iš naujo jį sureguliuoti, kadangi nuo dažno naudojimo sutrinka jo tikslumas.

Paprasčiau tariant, jau pats gamintojas numatė tam tikrą tikslumo paklaidą. Diapazone nuo 0 iki 1 promilės - net plius minus 0,05 promilės. Ši paklaida privalo būti traktuojama pažeidėjo naudai.

Suprantama, joks kelių patrulis jums apie šią paklaidą neužsimins. Jeigu prietaisas parodė, tarkime, 0,44 promilės, - tai jau yra lengvas girtumo laipsnis, - reikalaukite, kad protokole būtų įrašyta, jog nebuvo atsižvelgta į paklaidą, kurią įvertinus jūs dar turite teisę vairuoti.

Netgi jeigu administracinė komisija vėliau jums skirs atitinkamą bausmę, galite samdytis brangiausią advokatą - jau pirmos instancijos teismas šią nuobaudą panaikins.

Taip pat galima drąsiai užginčyti ir baudas, skirtas remiantis "ribiniais" "Draeger" rodmenimis, kai sunkų nuo vidutinio ar vidutinį nuo lengvo girtumo laipsnius skiria vos kelios šimtosios promilės.

Kai girtumas konstatuojamas didesnis negu viena promilė, alkotesterio rodmenų paklaida skaičiuojama pagal kitą metodiką: matavimo rodmenys promilėmis dalijami iš 100 ir dauginami iš 5.

Tarkime, jums buvo nustatytas 1,6 promilės girtumas vidutinis girtumo laipsnis. Tačiau dėl paprasčiausio aritmetinio veiksmo jūs galite sutaupyti juntamą sumą ir - ne mažiau svarbu - neprarasti pažymėjimo. 1,6 dauginame iš šimto. Gauname 160. 160 padaliję iš 5 gauname 32. Vadinasi, jūsų faktinis girtumas, oficialiai nustatytas prietaiso "Draeger", gali būti 1,32 promilės. O tai jau - lengvas girtumo laipsnis! Jaučiate skirtumą? Ir dar vienas patarimas. Jeigu nustatant girtumą prietaisas parodė, tarkime, tas pačias 0,44 promilės, galite sutikti su tais rodmenimis. Tada jums teks ieškoti, kas gali nuvairuoti jūsų automobilį, arba palikti jį saugojimo aikštelėje, į kurią jį nuveš pareigūnas, o vėliau jau komisijoje, gal ir teisme, įrodinėti savo tiesą, kurią greičiausiai vis dėlto pavyks įrodyti ir galiausiai likti nenubaustam. Arba visaip delsti laiką ir vykti pas gydytojus pakartotiniam patikrinimui. Šio patikrinimo rezultatus sunku numatyti. Jie priklauso nuo daugelio fiziologinio pobūdžio veiksnių - o pirmiausia - nuo jūsų organizmo tolerancijos alkoholiui.

Tačiau jeigu išgerta buvo išties mažai, jums naudinga vilkinti laiką, kad organizme likęs alkoholio kiekis kuo greičiau sudegtų.

Taip pat verta administracinės komisijos paprašyti iš pradžių žodžiu, po to raštu parodyti pastarosios planinės patikros liudijimą. Jeigu ji buvo atlikta anksčiau nei prieš pusmetį (visiškai įmanomas ir toks variantas) arba jeigu jį jums atsisakoma pateikti, drąsiai galite kreiptis teisman.

Antruoju atveju - nemaža tikimybė, kad paskirta bausmė bus panaikinta (argumentas, jog patikros liudijimas buvo surašytas atbuline data), pirmuoju atveju ši tikimybė - net šimtaprocentė.

Gydytojai

Taigi visi šie niuansai dar kartą įrodo, jog patikimai patikrinti jūsų blaivumą ar girtumą gali tik gydytojai ir tik tam tikrose vietose. Tai reiškia, kad kraują ištirti gali bet koks medicinos punktas, bet anaiptol ne visose gydymo įstaigose. Jeigu jums girtumas buvo nustatytas kaimo ambulatorijoje remiantis tik alkoholio kvapu, sklindančiu iš burnos, nerišlia kalba ar netvirta eisena, drąsiai pasirašykite bet kokį jums brukamą popierių ir džiugus skubėkite namo, išsimiegokite ir rytoj pat, dar prieš skiriant nuobaudą, kreipkitės į advokatą, jeigu paties teisinis išsilavinimas nėra pakankamas.

Šimtaprocentė garantija, kad tokiu atveju policijos ir medikų veiksmai jau pirmosios instancijos teisme bus pripažinti neteisėtais.

Jeigu nesate tikras dėl gydytojų, paėmusių jūsų kraują tirti, kompetencijos, per valandą galite kreiptis į kitus medikus. Jeigu kito tyrimo rezultatai neatitiks pirmojo, konfliktą spręs speciali Sveikatos apsaugos ministerijos komisija. Jos sprendimai neretai būna palankūs ieškovui.

Vilniuje įtartinus vairuotojus policija veža į Priklausomybės ligų centrą. Čia personalas patyręs ir patikimas. Tad su jais verčiau nesivelti į jokius konfliktus, vykdyti visus jų nurodymus, netgi stengtis pelnyti jų palankumą.

Profesionalai reikalui esant visuomet ras būdų, kaip bent truputį padėti kritiškoje situacijoje atsidūrusiam vairuotojui. Ir, suprantama, atvirkščiai.

Priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotojas Algirdas Mižutavičius pasakojo, kad centro gydytojai vietoje nustato girtumą. Kitiems, sudėtingesniems, tyrimams atlikti kreipiamasi į Teismo medicinos ekspertizių centrą.

Gydytojų ir policijos draugystė paremta išskaičiavimu. Policija už padarytus tyrimus moka medikams pinigus. Pavyzdžiui, girtumo, ar, jeigu norite, blaivumo, nustatymas policijai kainuoja 20 litų. Sudėtingiausių, įvairiausių kompleksinių ekspertizių kaina siekia 300 litų.

Tokios sudėtingos ekspertizės šiandien būtinos, nes prie vairo vis dažniau sėda nuo narkotikų ar kitų kvaišalų apsvaigę narkomanai. Beje, yra ligos, kuriomis sergantis žmogus taip pat negali vairuoti automobilio, nors ir visiškai blaivus.

Centre per metus atliekama apie 4 tūkst. tyrimų. Dažniausiai - apie 70 procentų - tikrinami vairuotojai. Dar prieš keliolika metų šis skaičius viršijo 90 procentų.

Ne taip ir mažai iš policijos atvežtųjų - kone kas šeštas įtariamas vairuotojas būna "ties riba" arba neviršija leistinos normos.

A.Mižutavičius vaizdžiai papasakojo, kaip veikia žmogų alkoholis. Geriausia, anot gydytojo, apskritai negerti prie vairo, net ir išvakarėse.

Taigi eksperimentais patikimai nustatyta, kad alkoholio koncentracijai kraujyje esant 0,5 promilės penkis kartus padidėja tikimybė pakliūti į avariją. Esant vienai promilei, šis skaičius padidėja dar 5 kartus. Esant tokiai koncentracijai sutrinka judesių koordinacija, sulėtėja reakcija, silpnėja regėjimas, būna kur kas mažesnis regėjimo laukas, vairuotojas neadekvačiai suvokia situaciją.

Maksimali alkoholio koncentracija kraujyje būna po pusantros valandos. Alkoholio poveikis nepalyginti stipresnis, jeigu tuo pat metu vartojami nuskausminamieji preparatai, psichotropiniai vaistai. Beje, ir tonizuojantys gėrimai - kava, arbata - sulėtina alkoholio skaidymąsi organizme.

Yra daug įvairių ir neretai prieštaringų lentelių, rodančių, kiek gali normalus žmogus išgerti alkoholio. Tačiau kiekvienas žmogus kitaip reaguoja į šį narkotiką, taigi universalių nurodymų ar patarimų negali būti.