aA
Ketvirtadienį Argentinoje paskelbta nepaprastoji padėtis, nes per neramumus, kuriuos išprovokavo žlunganti šalies ekonomika, trečiadienį žuvo devyni žmonės. Profesinės sąjungos paskelbė visuotinį streiką, atsistatydina ekonomikos ministras Domingo Cavallo ir kiti kabineto nariai.
Argentina
© BBC News
Per trečiadienio protestus ir parduotuvių plėšimus visoje šalyje taip pat buvo sužeista daugiau kaip 100 žmonių, 350 suimti. Grobdami maistą kai kurie žmonės šaukė: "Mes alkani, mums reikia pavalgyti".

Neramumai kilo tuo metu, kai ši Pietų Amerikos valstybė, kurioje nuosmukis tęsiasi pusketvirtų metų, stengėsi išvengti ekonominio žlugimo ir finansinių įsipareigojimų nevykdymo dėl 132 mlrd. JAV dolerių (528 mlrd. litų) valstybinės skolos.

Anksti ketvirtadienį prie prezidento rūmų susirinko tūkstančiai žmonių, kurie protestuodami prieš nepaprastosios padėties paskelbimą ir vyriausybės veiksmus barškino puodais ir skandavo šūkius.

Policininkai demonstrantus išvaikė ašarinėmis dujomis.

Kitos protestuotojų grupės susirinko prie abejų parlamento rūmų, taip pat - prie D.Cavallo ir prezidento Fernando de la Rua namų.

Televizija TN anksti ketvirtadienį pranešė, kad atsistatydino visas F.de la Rua kabinetas, tačiau oficialiai ši informacija nepatvirtinta. Anksčiau TN buvo pranešusi, kad atsistatydino tik D.Cavallo, ekonomikos ministro poste dirbęs devynis mėnesius.

30 dienų nepaprastąją padėtį prezidentas paskelbė vėlai trečiadienį. Šalies vadovas prisiėmė ypatingus įgaliojimus ir sustabdė konstitucinių teisių galiojimą, tačiau gynybos ministras Horacio Jaunarena sakė, kad vyriausybė kariškių pagalbos neprašys.

Kreipdamasis į tautą F.de la Rua paragino susitikti visas politines partijas, provincijų gubernatorius bei parlamentarus ir ieškoti būdų išspręsti ekonominę ir politinę krizę.

Jis taip pat nurodė protestuotojams liautis smurtauti ir plėšti parduotuves.

"Krizės priežastys atsirado labai seniai. Tie, kurie valdė, privalo išanalizuoti savo veiksmus, kad mes galėtume išeiti iš (šios padėties). Turime prisiimti istorinę atsakomybę ir nuspręsti dirbti kartu", - sakė prezidentas.

Jis paskelbė, kad vyriausybė atidėjo 7 mln. JAV dolerių nupirkti maisto tiems, kuriems skubiai reikia pagalbos.

Po F.de la Rua kreipimosi į Buenos Airių gatves išėjo tūkstančiai žmonių, kurie nepasitenkinimą prezidentu reiškė spausdami automobilių garso signalus ir daužydami keptuves.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.