aA
Antradienį Seimo opozicija surengė demaršą - atsisakė dalyvauti Pelno mokesčio įstatymo projekto svarstyme ir išėjo iš Seimo plenarinių posėdžių salės. Tai pirmas toks atvejis šios kadencijos Seime, kai visa opozicija demonstratyviai išėjo iš posėdžio salės.
Kumštis
Kumštis
Valdančioji dauguma viena ramiai baigė svarstyti projektą ir pritarė jam. Pelno mokesčio įstatymo priėmimas numatytas ketvirtadienį.

Konfliktas tarp valdančiosios daugumos ir opozicijos kilo dėl liberalo Algimanto Matulevičiaus pasiūlytos Pelno mokesčio įstatymo pataisos, kuria buvo siūloma šio teisės akto įsigaliojimą nukelti iki 2003 metų sausio 1 d. Vyriausybės teikiamame projekte ši data buvo 2002 metų sausio 1 d.

Pirmą kartą balsuojant A. Matulevičiaus pataisa buvo priimta. Jai pritarė 60 parlamentarų, prieš buvo 52 Seimo nariai ir 6 susilaikė. Po tokio rezultato valdančiosios daugumos atstovai paprašė dar vieno balsavimo, motyvuodami tuo, kad esą ne visi parlamentarai supratę balsavimo esmę.

Po antrojo balsavimo "už" ir "prieš" balsai pasiskirstė po lygiai - po 60, o susilaikė 5 parlamentarai. Toks rezultatas nulėmė pergalę valdančiajai daugumai. Tuomet jau opozicija pradėjo reikalauti trečiojo balsavimo. Seimo Pirmininkui nesutikus, opozicijos atstovai išėjo iš salės.

Opozicijos atstovas Konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius tokį valdančiosios daugumos elgesį palygino su "talibų elgesiu", sakė, jog "neįsiklausoma į jokius sveiku protu paremtus argumentus".

"Tokio sudėtingo įstatymo su daugybe pataisų, paliesiančio svarbiausią mūsų gerovės šaltinį verslą, negalima priimti, kad jis pradėtų galioti nuo 2002 metų", - sakė A. Kubilius. Anot jo, negalima skubėti su Pelno mokesčio įstatymu, Seime reikia atidžiai išnagrinėti jam teikiamas pataisas, o verslininkams leisti pasiruošti jį vykdyti.

"Mums sunkiai suprantamas valdančiosios daugumos ir paties Seimo Pirmininko nenoras įsiklausyti į argumentus, manipuliavimas balsavimais, siekiant kelių balsų persvaros", - sakė A. Kubilius.

Seime svarstomas Pelno mokesčio įstatymas turi pakeisti dabar galiojantį Juridinių asmenų pelno mokesčio įstatymą. Pagrindinis naujojo teisės akto akcentas - nuo 2002 metų pradžios pagrindinį pelno mokesčio tarifą nuo 24 procentų sumažinti iki 15 procentų ir atsisakyti verslo sąlygas deformuojančių mokestinių išimčių, tarp jų nulinio tarifo reinvestuojamam pelnui.

Svarstant kitus antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkės klausimus, opozicijos atstovai grįžo į plenarinių posėdžių salę. Pagal Seimo Statutą įstatymai yra priimami paprastąja posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma. Seimo istorijoje yra pasitaikę atvejų, kai teisės aktai buvo priimti vos keliolikos parlamentarų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.