aA
JAV bendrovė "Williams Lietuva" vakar pareiškė bendradarbiausianti su Generaline prokuratūra tiriant "Mažeikių naftos" veiklą, bet bendrovės vadovybė teigia esanti susirūpinusi dėl tyrimo politizavimo.
Generalinė prokuratūra planuoja išplėsti vykstantį buvusios "Mažeikių naftos" veiklos tyrimą, įtraukdama bendrovės lėšų panaudojimo pagal Vyriausybės patvirtintą valdymo sutartį su "Williams" peržiūrą.

"Nuo 1999 m., kai "Williams" ir Lietuvos Vyriausybė pasirašė investicijų bei valdymo sutartį, "Mažeikių naftos" veiklą daugiau nei vienuolika kartų tikrino įvairios valstybės institucijos", - sakė "Williams Lietuva" generalinis direktorius Ronaldas Majorsas.

Anot JAV atstovo, nė vieno pažeidimo nebuvo rasta tiriant lėšų panaudojimą mokant už būtinas vietines ir tarptautines inžinerines, projektavimo, teisines bei kitas konsultavimo paslaugas: "Visa "Mažeikių naftos" veikla vykdoma laikantis bendrovės verslo plano ir priimtų pramonės standartų.

"Mažeikių nafta" ir "Williams Lietuva" moka visus savo darbuotojų Lietuvoje pajamų mokesčius. Visus pagrindinius "Mažeikių naftos" sprendimus taip pat patvirtina bendrovės valdyba ir stebėtojų taryba, kuriose yra ir Lietuvos Vyriausybės atstovai".

"Williams" ir "Mažeikių nafta" pareiškė, kad tęs bendradarbiavimą su Generaline prokuratūra. "Bet pastarąjį mėnesį padidėjus politiniam triukšmui dėl mūsų investicijų "Williams" susirūpinusi, kad Generalinės prokuratūros tyrimas tapo ne daugiau kaip politiniu įrankiu tiems, kurie nori arba persvarstyti teisiškai įpareigojančias sutartis, arba priversti "Williams" palikti Lietuvą.

Deja, valstybinių institucijų panaudojimas prieš bendroves arba asmenis siekiant politinių tikslų primena kai kurias nedemokratiškas posovietines šalis, o ne šalį, siekiančią NATO ir ES narystės", - sakė R.Majorsas.

"Lietuvos rytas"