aA
Buvę sovietų politiniai kaliniai ir tremtiniai antradienį prie Seimo rengia protesto mitingą prieš valdančiosios koalicijos ketinimus leisti mokėti valstybines nukentėjusiųjų pensijas buvusiems sovietinių partinių ir represinių struktūrų darbuotojams. Tai sakoma pirmadienį paskelbtame Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) pranešime spaudai.
Seimas
Seimas
© DELFI
Šiuo metu Seime yra svarstomi valdančiosios socialdemokratų ir socialliberalų koalicijos atstovų pateikti Valstybinių pensijų ir Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymų pataisų projektai.

Pirmuoju projektu siūloma atsisakyti draudimo mokėti valstybines nukentėjusiųjų pensijas buvusiems komunistų partijos bei sovietinių represinių, tokių kaip NKVD, struktūrų darbuotojams, jeigu jie užėmė žemesnes negu karininkų pareigas.

Šias pataisas kritiškai įvertino Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

Antruoju projektu siūloma negrąžinti teisėtiems savininkams namų natūra, jeigu juose gyvena nuomininkai. Šią nuostatą siūloma taikyti net ir tuo atveju, jeigu nuosavybės teisės į tuos pastatus jau buvo atkurtos.

LPKTS šias įstatymo pataisas įvertino kaip pasikėsinimą į Konstitucijoje įtvirtintą privačios nuosavybės neliečiamumo principą ir paragino apskųsti jas Konstituciniam Teismui, jeigu jos bus priimtos Seime.

Protesto mitingą organizuoja visuomeninės organizacijos: Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrija, Lietuvos politinių kalinių sąjunga ir Laisvės kovos sąjūdis. LPKTS taip pat paragino savo atstovus atvykti į mitingą.

LPKTS teigia esanti pati skaitlingiausia politinė organizacija, vienijanti apie 46 tūkst. narių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.