aA
Mokslininkai mano, kad Senio Šalčio, skriejančio elniais kinkytose rogėse, įvaizdis gimė šiaurės gyventojų, apsivalgiusių haliucinogeninių grybų, vaizduotėje. Kalėdų Senelio mitas gimė Laplandijoje, šiandieninės Suomijos šiaurėje.
Kalėdų senis
Kalėdų senis
Ten gyvena lapiai, kurie, pasirodo, mėgsta pakramtyti musmirių. Tiesa, patys lapiai šių grybų nevalgydavo, bet sušerdavo juos elniams, o po to rinkdavo elnių šlapimą. Narkotinės medžiagos iš elnio organizmo išsiskirdavo per šlapimą, o tai jau būdavo “tinkamai paruošta vartojimui”. Išgėrusius tokios mikstūros lapius apimdavo dangiška palaima, tiksliau, prasidėdavo haliucinacijos.

Karališkojo britų botanikos sodo vadovas, profesorius Janas Edvardsas yra tvirtai įsitikinęs, kad Kalėdų Senelio istorija gimė būtent nuo haliucinogeninių grybų poveikio. Laboratorijoje iš šių grybų pavyko išskirti narkotiką, savo veikimu prilygstantį LSD.

Nereikia net abejoti, kad lapiams vaidendavosi skraidantys elniai, kurie vėliau pavirto legenda apie gerąjį Senelį Šaltį. Profesorius J.Edvardsas mano, jog išgėrusiems elnių šlapimo vyrams atrodydavo, kad jų kinkinys lekia oru. Žinoma, elniams taip pat.

O kodėl Kalėdų Senelis apsirengęs raudonai? Profesorius tai sieja su grybo spalva. Raudona baltais taškeliais musmirė klejojančioje sąmonėje virto raudonu švarkeliu vilkinčiu senuku su ilga balta barzda.

Savo samprotavimus profesorius J.Edvardsas išdėstė Senelio Šalčio legendos analizei skirtame seminare.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.