aA
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, siekdamas sumažinti visuomenės nepasitenkinimą artėjant parlamento rinkimams, antradienį pasirašė įstatymą, leidžiantį už akių teisti nuverstą lyderį Viktorą Janukovyčių dėl nusikaltimų, įvykdytų, kol jis buvo valdžioje.
V.Janukovyčius
V.Janukovyčius
© Reuters/Scanpix

P.Porošenka ir jo provakarietiška vyriausybė, siekianti užsitikrinti tvirtą mandatą per sekmadienį vyksiančius parlamento rinkimus, daugelio kritikuojami, kad nepakankamai stengėsi patraukti atsakomybėn V.Janukovyčių, kuris vasarį pabėgo iš šalies po audringų Euromaidano protestų kartu su savo šeimos nariais ir keliais politiniais sąjungininkais.

Kijevo vyriausybė kaltina V.Janukovyčių, kuris dabar yra Rusijoje, prisidėjus prie protestuotojų žūties per susirėmimus su milicija, didelio masto valstybės turto bei lėšų grobstymo, taip pat mėginimo nuversti naująją vadovybę.

Iki šiol Ukrainos įstatymai neleido teisti už šalyje įvykdytus nusikaltimus užsienyje esančių žmonių, jiems nedalyvaujant.

Tačiau P.Porošenka, kuris buvo išrinktas gegužę, o dabar tikisi, kad per sekmadienį vyksiančius rinkimus susidarys tvirta proeuropietiška koalicija, savo tinklalapyje pranešė pasirašęs baudžiamojo kodekso pataisas, kurios leis teisti už akių asmenis, „apiplėšinėjusius mūsų žmonės“ ir besislapstančius užsienyje.

Šie pakeitimai taip pat leidžia konfiskuoti asmenų, nuteistų jiems nedalyvaujant už nusikaltimus Ukrainos žmonėms, turtą ir lėšas, pridūrė šalies vadovas.

V.Janukovyčius, kuris pabėgo į Rusiją lydimas kelių ministrų ir padėjėjų, paliko šalyje nekilnojamojo turto, įskaitant didžiulę vilą prie Kijevo ir bent vieną vilą prie Juodosios jūros.

Šios teisės aktų pataisos buvo pasirašytos tuo metu, kai provakarietiška vyriausybė stengiasi išvalyti šalies biurokratinį aparatą nuo V.Janukovyčiaus šalininkų ir korumpuotų pareigūnų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.