aA
Švedijos ginkluotosios pajėgos nurodė civiliniams laivams laikytis mažiausiai 10 km atstumu nuo jos karinių laivų, kai „užsienio valstybės povandeninės veiklos“ paieškos Stokholmo salyne pasislinko toliau į pietus.
Švedija: civiliniams laivams nurodyta laikytis atstumo
© Scanpix

Paieškos plotas išplėstas labiau į pietus – į atvirą jūrą, maždaug už 70 kilometrų į pietryčius nuo Stokholmo, Švedijos ministrui pirmininkui Stefanui Loefvenui pareiškus, kad Baltijos jūroje vyksta ir daugiau karinių pratybų.

Užsienio valstybės povandeninės veiklos paieškos pirmadienį tęsėsi jau ketvirtą dieną. Švedijos ginkluotosios pajėgos prisiekė ieškoti „dieną ir naktį“ galimai pažeisto Rusijos laivo, rašo thelocal.se.

„Ši operacija tęsiasi dieną ir naktį su nesilpstančiomis išgalėmis“, - sakė kariuomenės atstovas spaudai Dagas Enanderis.

Ryte ginkluotosios pajėgos Stokholmo salyne nuo Miojos šiaurėje iki Ornės pietuose dislokavo karinius laivus ir sausumos karius.

Iki vidurdienio korvetė „HMS Stockholm“ nuplaukė dar piečiau ir pasiekė Notarę. Kariuomenė nurodė civiliniams laivams laikytis mažiausiai 10 km atstumu nuo karinio laivo. Priežasties ji nenurodė.

Švedijos ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas pirmadienio popietę pranešė, kad paieškos bus pratęstos dar 70 km į pietus.

„Tiek Rusija, tiek NATO padidino pratybų skaičių“, - sakė jis per spaudos konferenciją Helsinkyje.

„Priežasties pernelyg nerimauti nėra, bet akivaizdu, kad mes žinome, kas vyksta Baltijos jūroje, nes tai yra mūsų kaimynystė“, - sakė jis.

Kai tik ginkluotosios pajėgos penktadienį gavo įspėjimą apie kažkokį „dirbtinį objektą“ prie Stokholmo krantų, 200 vyrų, keli radiolokatoriais neaptinkami laivai, minų traleriai ir sraigtasparniai šukavo jūrą aplink salas netoli Švedijos sostinės.

S. Lofvenas pridūrė, kad „vyksta ne povandeninio laivo medžioklė“ ir pavadino tai „tebevykstančia žvalgybos duomenų rinkimo operacija“.

Švedijos nacionalinės gynybos koledžo lektorius Tomas Riesas teigė, kad visi ženklai rodo, jog Rusija pažeidė Švedijos teritorinius vandenis.

„Tai tiksliai atitinka jų operacijų modelius, kai kalbame apie nedidelius povandeninius laivus“, - sakė jis naujienų agentūrai TT.

Tokio pobūdžio jėgos demonstravimas veikiausiai tęsis tol, kol Vladimiras Putinas bus valdžioje, pažymėjo jis.

„Labiausiai tikėtina, kad tai yra dalis ilgalaikės strategijos prieš Vakarus. Pagrindinė žinia yra ta, kad turime gerbti Rusiją ir Rusijos interesus“, - sakė T. Riesas.

Švedijos kariškiai sekmadienį pateikė paslaptingo „užsienio laivo“ netoli salų, esančių už 50 kilometrų į rytus nuo Stokholmo, įrodymą – nuotrauką.

DELFI primena, kad Nyderlandai pirmadienį paneigė Rusijos pareiškimą, kad mįslingas povandeninis laivas, kurio Švedijos kariškiai ieško prie savo šalies krantų, galbūt priklauso Olandijai.

Švedijos kariuomenė pradėjo dideles paieškas penktadienio vakarą, kai prie salų netoli Stokholmo buvo pastebėtas nežinomas laivas.

Vienas Rusijos gynybos ministerijos pareigūnas anksčiau pirmadienį užsiminė, kad tas povandeninis laivas galbūt buvo olandų „Bruinvis“, dalyvavęs pratybose netoli Švedijos krantų.

„Siekdami sumažinti įtampą Baltijos jūros akvatorijoje ir sutaupyti Švedijos mokesčių mokėtojų lėšų, patartume paprašyti paaiškinimo iš Nyderlandų karinių jūrų pajėgų vadovybės“, – tą šaltinį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Tačiau Nyderlandų gynybos ministerija pareiškė, kad jos povandeninio laivo nebebuvo tame rajone, kai buvo paskelbta apie mįslingą objektą.

„Dalyvavome pratybose kartu su Švedija ir keliais laivais, bet jos baigėsi praėjusį ketvirtadienį“, – sakė Nyderlandų gynybos ministerijos atstovė Marnoes Visser naujienų agentūrai AFP.

„Tada laivas „Bruinvis“ išplaukė į Estiją ir savaitgalį buvo nuleidęs inkarą Talino uoste“, – pridūrė atstovė.

Dabar laivas „Bruinvis“ plaukia atgal į Nyderlandus, sakė M.Visser.

„Olandų povandeninis laivas (su tuo) nesusijęs ir daugiau mes nedalyvaujame jokiose paieškos ar panašiuose veiksmuose“, – pridūrė ji.

Švedijos kontradmirolas Andersas Grenstadas sekmadienį sakė, kad ginkluotosios pajėgos atlieka žvalgybinę operaciją, kuria siekiama nustatyti užsienio laivo buvimo vietą.

Remiantis pranešimu Švedijos žiniasklaidoje, akvatorijoje tarp Stokholmo ir Rusijos Kaliningrado srities buvo perimtas signalas iš rusų laivo, perduotas nepaprastųjų situacijų atvejais naudojamu dažniu, kas galėtų reikšti, kad ten esantis laivas susidūrė su sunkumais. Tačiau A.Grenstadas šią prielaidą atmetė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.