aA
Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka yra "slaviškojo pasaulio gėda" ir turėtų būti nušalintas nuo valdžios, penktadienį pareiškė Rusijos Dūmos dešiniojo sparno deputatas. "Dešiniųjų jėgų sąjungos (DJS) ir mano asmeninė pozicija yra tokia, kad A.Lukašenka yra slaviškojo pasaulio ir Baltarusijos žmonių gėda, ir kad juo reikia atsikratyti", - žurnalistams sakė DJS lyderis Borisas Nemcovas.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
© Reuters/Scanpix
Tokiu komentaru buvo palydėti JAV valstybės sekretorės Condoleezos Rice balandžio 21 dieną per vizitą Baltijos valstybėse pasakyti žodžiai, jog Baltarusija yra "paskutinė diktatūra".

Sakydama, kad protestuotojai turi teisę išeiti į gatves, C. Rice paragino pasaulio visuomenę užtikrinti, kad kitąmet Baltarusijoje rinkimai būtų laisvi.

B.Nemcovas, kuris taip pat yra Ukrainos prezidento Viktoro Juščenko visuomeninis patarėjas, sakė, kad visi teisėti būdai, masinės demonstracijos ir streikai turėtų būti panaudoti tam, kad būtų nušalintas Baltarusijos vadovas, kadangi "alternatyvaus prezidento išrinkti neįmanoma".

Tačiau Baltarusijos valdžia neleidžia nei reikštis politinei opozicijai, nei rengti demonstracijų.

Antradienį 13 baltarusių, 14 rusų ir penkiems ukrainiečiams buvo paskirtas administracinis areštas nuo aštuonių iki 15 parų už nesankcionuotų demonstracijų rengimą, minint Černobylio katastrofos 19-ųjų metines.

Opozicijos lyderis 64 metų Michailas Mariničius šiuo metu atlieka vienerių metų kalėjimo bausmę, sumažintą nuo trijų su puse metų. Jis buvo apkaltintas pavogęs kompiuterius, kuriuos jo vadovaujamai visuomeninei organizacijai "Verslo iniciatyva" skyrė JAV ambasada Minske.

M.Mariničius yra buvęs Baltarusijos užsienio prekybos ministras ir buvo A.Lukašenkos konkurentas 2001 metų prezidento rinkimuose.

"Rusija turi galimybę iš esmės išspręsti A.Lukašenkos problemą, tačiau Kremlius turi iliuzijų, jog izoliuotas A.Lukašenka būtų priverstas jungtis į sąjungą. Tai idiotiška politika, jis niekada nesidalins valdžia, jis yra diktatorius", - sakė B.Nemcovas.

A.Lukašenka valdo Baltarusiją nuo 1994 metų. Jis tvirtina ketinąs likti valdžioje iki 2010 metų ir nebijąs jokių revoliucijų, panašių į tas, kurios įvyko Gruzijoje, Ukrainoje ar Kirgizijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.