aA
JAV ir Italijos pareigūnai nesusitarė dėl išvadų, kurios buvo parengtos ištyrus aplinkybes, kuriomis JAV kariai Irake nukovė italų agentą, penktadienį teigiama bendrame šalių pareiškime.
JAV kariai Irake, karas Irake
JAV kariai Irake, karas Irake
© AFP/Scanpix
"Tyrėjai nesugebėjo prieiti bendrų galutinių išvadų, nors bendrai ištyrę įrodymus jie sutarė dėl faktų, apibendrinimų bei rekomendacijų daugeliu klausimu", - sakoma pareiškime. Jame priduriama, jog dabar tyrėjai pateiks atskiras ataskaitas savo vyriausybėms.

Po kilusio didžiulio Italijos pasipiktinimo JAV mėgino pasiekti susitarimą dėl galutinės ataskaitos apie kovo 4 dienos įvykį, per kurį žuvo Italijos žvalgybos karininkas Nicolas Calipari.

JAV kariai N.Calipari nušovė atsitiktinai, pradėję šaudyti į automobilį, kuris važiavo į Bagdado oro uostą ir kuriame jis lydėjo pagrobėjų ką tik paleistą italų žurnalistę Giulianą Sgreną.

Pasak šaltinių, JAV tardytojai nustatė, kad italų agentą nušovę amerikiečių kariai nepadarė nusižengimų ir nebus nubausti, tačiau Italija su šiomis išvadomis, pateiktomis preliminarioje amerikiečių ataskaitoje, nesutinka.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.