aA
Per pirmuosius Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) metus į Lietuvą pagal mainų programas atvyko dukart daugiau užsienio studentų, o į kitas valstybes laikinai studijuoti ir tobulintis išvykstančio Lietuvos akademinio jaunimo skaičius išaugo trečdaliu.
egzaminas, studijos, mokytis
© Corbis
Šiais mokslo metais Lietuvoje išlieka jau pernai užfiksuota sparti pagal "Erasmus" programą atvykstančių užsienio studentų augimo tendencija. Šiemet studijuoti atvyko beveik 500 studentų - dukart daugiau nei pernai.

Mainų programų "Socrates" ir "Erasmus" nacionalinių agentūrų Europos Komisijai pateiktų ataskaitų duomenys parodė, kad jau vien praėjusiais mokslo metais pagal "Erasmus" programą atvykstančių užsienio studentų skaičius Lietuvoje augo sparčiausiai iš visų ES ir narystės tuo metu bendrijoje siekusių šalių.

Kaip pranešė Švietimo ir mokslo ministerija, preliminariais duomenimis, pagal studentų mainų programą "Erasmus" šiais mokslo metais išvyko 1,5 tūkst. Lietuvos studentų - 300 daugiau negu pernai. Per tą patį laikotarpį užsienyje stažavosi apie 600 dėstytojų.

Be aukštajam mokslui skirtos programos "Erasmus" Europos Komisija finansuoja dar dvi mainų programas - mokykliniam ugdymui skirtą "Comenius" ir suaugusiųjų švietimo "Grundtvig".

Būsimieji mokytojai, dalyvaujantys pradinio mokytojų rengimo projekte, taip pat aktyviau domisi Lietuva. "Comenius" kalbų asistentų Lietuvoje sulaukiama iš Vokietijos, Italijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių.

Pernai pagal "Comenius" mokyklų mainų programą išvyko beveik 200 mokyklų grupių, tuo tarpu 2003 metais šis skaičius nesiekė šimto.

Lietuvai įstojus į ES, visų trijų mainų programų biudžetas išaugo. Šiemet šioms programoms finansuoti iš Europos Komisijos gauta 4,3 milijonų eurų (14,84 milijonai litų) - tai beveik keturis kartus daugiau nei 2003 metais.

Numatoma, kad mainų programų finansavimas didės ir ateityje. Į dabartinę "Erasmus" dalinių studijų programą bus įtraukta ir praktika įmonėse. Iki 2011 metų Europos Komisija yra numačiusi studijų galimybę suteikti 3 milijonams Europos universitetų studentų.

"Comenius" tikslas - bent 5 proc. ES mokyklų įtraukti į bendrus projektus. O pagal "Grundtvig" finansuojamą programą, nuo 2007 metų bus skatinama kurti Europos studijų būrelius, Europos suaugusiųjų savanorių programas. Šios programos tikslas - padėti 25 tūkst. besimokančiųjų suaugusiųjų gauti naudos iš studijų svetur.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.