aA
Lenkų kunigas, kuris kaltinamas šnipinėjęs velionį popiežių Joną Paulių II, sakė, kad ėmė pinigus iš įtariamo slaptosios tarnybos agento, bet neigė, kad buvo šnipas.
Dokumentai, krata, žvalgyba, slapta
© Corbis/Scanpix
"Niekada nebuvau agentas. Galite vadinti mane kvailu ar naiviu, bet ne šnipu", - sakė tėvas Konradas Hejmo, kurio komentarus penktadienį spausdina italų laikraštis "La Repubblica".

Lenkijos valstybinė agentūra, atsakinga už komunistų eros bylas ir jų tyrimą, paskelbė, kad K.Hejmo, kuris 20 metų rūpinosi į Vatikaną atvykstančiais lenkų maldininkais ir dažnai susitikdavo su Jonu Pauliumi II, 9-ajame dešimtmetyje pranešinėdavo apie lenkų tautybės pontifiką.

K.Hejmo pasakojo, kad netrukus po to, kai Jonas Paulius II 1978 metais tapo popiežiumi, į Romą atvyko ir su kunigais lenkais susidraugavo Kelne Vokietijoje gyvenęs lenkų agentas.

"Šis agentas per tuos kunigus taip pat perdavė man pinigų", - minėtam laikraščiui sakė K.Hejmo. Jis pridūrė, kad tas agentas mirė nuo vėžio.

K.Hejmo nenurodė, kodėl jo nuomone, jam buvo perduoti tie pinigai. Jis sakė, kad tada sunkiai vertėsi ir kad buvo "geraširdžių kunigų", kurie jį finansiškai paremdavo.

Vatikanas atsisakė komentuoti šią istoriją.

Lenkijos nacionalinio atminimo institutas paskelbė turintis įrodymų, kad K.Hejmo sąmoningai šnipinėjo saugumo tarnybai SB. SB 9-ajame dešimtmetyje mėgino infiltruotis į Bažnyčią, nes ji rėmė Lenkijos antikomunistinę opoziciją, kuriai vadovavo tuo metu draudžiamas "Solidarumo" judėjimas.

Lenkijos Katalikų Bažnyčia pareikalavo nuodugniai ištirti šiuos kaltinimus, kurie privertė susirūpinti daugelį lenkų.

Jonas Paulius II, kuris mirė balandžio 2 dieną, savo tėvynėje buvo laikomas moraliniu autoritetu ir prisidėjo prie komunizmo žlugimo tiek pačioje Lenkijoje, tiek visoje Vidurio Europoje.

Dominikonų ordinas, kuriam priklauso K.Hejmo, paskelbė, kad kitą savaitę į Romą pasikalbėti su šiuo kunigu atvyks Lenkijos dominikonų vadovas.

Jonas Paulius II su demokratine opozicija ryšius palaikė 7-ajame ir 8-ajame dešimtmečiuose, kai buvo Krokuvos arkivyskupas. Jo išrinkimas popiežiumi tapo tautos prabudimo, kuris sudarė sąlygas po dvejų metų atsirasti "Solidarumui", priežastimi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.