aA
Vilniaus arkivyskupijos kurija pareiškė apgailestavimą dėl sostinės valdžios sprendimo propaguoti rytietišką Tai-Chi sveikatingumo ir dvasinę praktiką, kuri, arkivyskupijos kurijos teigimu, nesuderinama su krikščioniška pasaulėžiūra. Tuo tarpu Vilniaus valdžia atkreipia dėmesį, kad sveikatingumo mankštos pagal Tai-Chi treniruotės bus nemokamos, o tarp jas vedančių instruktorių bus ir žinomas astrologas ir meteorologas Naglis Šulija.
Artūras Zuokas Tai-Chi treniruotėje - karikatūra
Artūras Zuokas Tai-Chi treniruotėje - karikatūra
Kurija reagavo į Vilniaus miesto tarybos kolegijos ketvirtadienį priimtą sprendimą organizuoti nemokamus Tai-Chi sveikatingumo mankštos užsiėmimus įvairiose Vilniaus vietose, taip pat - ir erdvėse greta katalikų branginamų sakralinių objektų.

"Pagirtinas Vilniaus savivaldybės vadovų noras paskatinti miesto gyventojus labiau rūpintis savo sveikata, sudaryti geresnes sąlygas mankštintis gryname ore. Tačiau sunkiai suprantama, kodėl siekiant minėtų tikslų buvo pasirinkta ne kokia nors gryna, įprasta fizinės sveikatos gerinimo metodika, sportinių žaidimų ar pratimų rūšis, o Lietuvoje mažai žinoma Tai Chi praktika", - rašoma kurijos penktadienį išplatintame pranešime spaudai.

Anot kurijos, šios praktikos branduolys - Radža Joga, vadinamasis "dvasios ir vidinės energijos mokslas". Patys Tai-Chi propaguotojai teigia, kad šio kiniško kovos meno pratimais tik išoriškai siekiama sveikatingumo ir savigynos sugebėjimų, o vidinis, tikrasis tikslas -"nušvitimas ir nemirtingumas vidinės energijos vystymo dėka".

Vilniaus arkivyskupijos kurijos teigimu, tai, kad Vilniaus savivaldybės vadovų inicijuojami užsiėmimai nebus skirti vien fizinei sveikatai gerinti, liudija planas greta mankštos organizuoti paskaitas apie Tai- Chi. Religijotyrininkai Tai-Chi drauge su kitomis Europoje ir Amerikoje platinamomis rytietiškų religijų vakarietiškomis adaptacijomis priskiria vadinamajam "Naujojo amžiaus" parareliginių praktikų konglomeratui.

"Tenka tik apgailestauti, kad Vilniaus miesto vadovai ėmėsi su Lietuvoje vyraujančia krikščioniška pasaulėžiūra nesuderinamos praktikos propagandos. Keltinas klausimas, kokie motyvai - asmeninė priklausomybė Tai-Chi grupei, finansinis interesas samdant brangiai apmokamus trenerius ar paprasčiausias naivumas - lėmė tokį sprendimą", - rašo Vilniaus arkivyskupijos kurija.

Anot pranešimo, "dar labiau stebina tai", kad viena iš numatomų Tai-Chi užsiėmimų vietų - Vilniaus Kalvarijos, erdvė greta Šv. Juozapo kunigų seminarijos ir Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios.

"Šis pasirinkimas liudija, kad miesto vadovai stokoja jautrumo žmonių religiniams jausmams ir nelinkę paisyti tarpvalstybinių susitarimų ir bendruomeninės praktikos įtvirtintos pagarbos sakraliniams objektams", - rašo kurija.

Tuo tarpu sostinės savivaldybė akcentuoja, kad mankšta bus organizuojama nemokamai, o pratimai stiprina imuninę sistemą, mažina aukštą kraujospūdį, lėtina senėjimą, mažina nerimą, depresiją, didina atsparumą stresui, stiprina natūralų organizmo gijimo procesą, geriną plaučių ventiliaciją, sumažiną alerginę reakciją, geriną pusiausvyrą ir judesių koordinaciją, teigiamai veikia sąnarius.

Kaip pranešė sostinės savivaldybė, numatoma, kad sveikatingumo mankštos pagal Tai-chi treniruotės nuo gegužės 7 dienos vyks Kalnų parke, VRM rūmuose (Žirmūnų g.), Sereikiškių parke, tarp šv.Kryžiaus atradimo bažnyčios (Kalvarijų g.) ir šv.Juozapo kunigų seminarijos (Verkių seniūnija), Senamiesčio apžvalgos aikštelėje (prie Misionierių ligoninės), prie Baltojo tilto, Markučių parke (prie Aleksandro Puškino memorialinio muziejaus), skverelyje tarp Neries upės ir Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos, Lazdynų vidurinės mokyklos stadione (Lazdynų seniūnija) ir Vingio parke (prie estrados).

Beveik visose vietose darbo dienomis sveikatingumo mankštos vyks 6.30 val., o prie Baltojo tilto – 9 val. ryto. Šeštadieniais Kalnų parke, Žirmūnuose, Sereikiškių parke, Jeruzalėje, Markučiuose mankšta vyks 7.30 val., sekmadieniais – Jeruzalėje – 7.30 val., prie Baltojo tilto – 9 val. Darbo dienomis mankštos taip pat vyks vakarais 19 val. Vingio parke, Lazdynuose, prie Baltojo tilto.

Tai-Chi mankštas Vilniuje ves devyni treniruočių instruktoriai lietuviai, tarp jų žinomas astrologas ir meteorologas Naglis Šulija. Instruktoriai gaus mėnesinį 250 litų atlyginimą.

Treniruočių pradžioje dvi savaites Vilniuje viešės du Tai-Chi ekspertai iš Kinijos Guangzhou miesto, kurie konsultuos lietuvius instruktorius, skaitys jiems paskaitas.

Sveikatingumo mankštas Vilniaus miesto savivaldybės Sveikos miesto biuras organizuoja padedant Lietuvos širdies asociacijai, Vilniaus holistinės terapijos centrui ir Kinijos ambasadai.

Mankštos vyks gegužės - lapkričio mėnesiais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.