aA
Beveik 99 proc. moterų, einančių pas ginekologą įprastiniam patikrinimui, prisipažino besirūpinančios dėl vieno ar daugiau dalykų, susijusių su seksualiniu gyvenimu. Dažniausiai nerimą kelia nenoras mylėtis.

87 proc. visų moterų trūksta noro mylėtis, 83 proc. retai junta orgazmą, 75 proc. kenčia nuo per mažos lubrikacijos, o 71 proc. sakė, kad lytiniai santykiai joms yra skausmingi.

Be to, 66 proc. moterų rūpinasi dėl savo netobulos išvaizdos, 67 proc. lytiniai poreikiai yra nepatenkinami, o 63 proc. norėjo daugiau informacijos lytinio gyvenimo klausimais.

Mokslininkai iš viso apklausė 964 armijoje tarnaujančias, civilinėse tarnybose dirbančias ar atsargoje esančias moteris, taip pat - jų šeimų nares. Visų apklaustųjų sveikata prižiūrima kariškių medicinos centre.

Anketos buvo išsiųstos 1 480 moterų, o į jas atsakė 65 proc. - nuo 18 iki 87 metų amžiaus. Beveik pusė šių moterų yra namų šeimininkės, apie 85 proc. - ištekėjusios.

"Mūsų tyrimas parodė, kad labai daug moterų yra susirūpinusios savo lytiniu gyvenimu. Apklausoje dalyvavo tipiškos amerikietės", sakė Margaret Nusbaum (Margaret Nasbaum) iš Šiaurės Karolinos universiteto.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad 44 proc. moterų rūpinasi dėl fizinio ar emocinio išnaudojimo, o 42 proc. - dėl seksualinės prievartos. Iš jų daugiau nei pusė galvoja, kad gali patirti seksualinį, emocinį ir fizinį išnaudojimą.

Labiau išsilavinusios moterys paprastai ir rūpinasi labiausiai, o mažiausiai rūpesčių šioje srityje turi senyvo amžiaus moterys.

"Seksualumas yra veiksnys, kartu su kitais lemiantis sveikatą, gyvenimo kokybę ir laimę, todėl pirminės sveikatos priežiūros gydytojai turi būti apmokomi atkreipti į tai dėmesį", teigia M. Nusbaum ir jos kolegos.

Tyrimai nebūtinai atspindi visų moterų padėtį. Ankstesnių tyrimų metu nustatyta, kad mažiau moterų yra nepatenkintos lytiniu gyvenimu. Dabartiniai rezultatai tokie gali būti dėl to, kad apklausoje dalyvavo medikų pagalbos siekusios moterys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.