aA
Popiežius Benediktas XVI trečiadienį per savo pirmąją bendrąją audienciją Vatikano Šv.Petro aikštėje pabrėžė Europos "neatimamas krikščioniškas" šaknis. Pontifikas taip pat sakė, kad Benediktu nusprendė pasivadinti norėdamas sekti "drąsiu ir nuoširdžiu taikos pranašu" Benediktu XV, kuris Katalikų Bažnyčiai vadovavo Pirmojo pasaulinio karo metais, taip pat dėl to, kad šv.Benediktas, benediktinų ordino įkūrėjas, yra vienas Europos globėjų.
Naujai išrinktas popiežius Benedict XVI sveikinasi su jį pamatyti susirinkusia minia Šv, Petro aikštėje Vatikane.
Naujai išrinktas popiežius Benedict XVI sveikinasi su jį pamatyti susirinkusia minia Šv, Petro aikštėje Vatikane.
© Sipa Press/Scanpix
"Todėl šv.Benediktas labai gerbiamas Vokietijoje ir, ypač, mano gimtinėje Bavarijoje; kaip esminga Europos vienybės gairė jis mums yra tvirtas raginimas (laikytis) neatimamų krikščioniškų jos kultūros ir civilizacijos šaknų", - sakė pontifikas.

Ankstesnio popiežiaus Jono Pauliaus II pastangos Europos Sąjungos (ES) konstitucijoje specialiai paminėti krikščioniškas Europos šaknis buvo vertinamos prieštaringai.

Benediktas XVI taip pat viešai yra nepritaręs Turkijos, kurios gyventojų daugumą sudaro musulmonai, narystei Europos Sąjungoje.

78 metų popiežių, kuris atviru papamobiliu laimindamas maždaug 15 tūkst. susirinkusių maldininkų apvažiavo aikštę, lydėjo tamsiais kostiumais vilkintys apsaugininkai.

Tai buvo pirma bendroji audiencija Vatikane nuo sausio 26-osios. Tada po kelių dienų dabar jau miręs Jonas Paulius II buvo paguldytas į ligoninę dėl gripo.

"Po dievobaimingos mano gerbiamo pirmtako Jono Pauliaus II mirties šiandien vėl prasideda tradicinės bendrosios trečiadienio audiencijos, - sėdėdamas priešais Šv.Petro baziliką sakė pontifikas. - Grįžtame prie įprastos tvarkos".

Popiežius dar kartą paragino 1,1 mlrd. pasaulio katalikų malda paremti jo pastangas vykdyti šiuos "didžius įsipareigojimus" ir pakartojo, jog nustebo, kai buvo išrinktas šv.Petro įpėdiniu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.