aA
Baigiamųjų mokyklos egzaminų metu abiturientai, jų tėvai ir mokytojai bus konsultuojami telefonu. Informacinė kampanija, pavadinta "Egzaminai.nesiparink.lt", bus skirta ne tik dvyliktokams ir pedagogams, bet ir dėl savo vaikų nerimaujantiems tėvams, mokyklų bendruomenėms.
Remigijus Motuzas
Remigijus Motuzas
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
Informacija apie egzaminus bus teikiama telefonu 1667 ir interneto puslapyje www.nesiparink.lt.

Informacinės kampanijos "Egzaminai.nesiparink.lt" metu taip pat nuolat veiks nemokama telefono linija 8-800-10118, kuria paskambinę mokiniai turės galimybę pasidalyti mintimis apie egzaminų baimę, stresą, gauti išsamią informaciją, kaip rengtis egzaminui, susikaupti prieš egzaminus ir jų metu bei kita informaciją.

Skambinant šiuo numeriu atsilieps pedagoginę psichologiją ar socialinį darbą studijuojantys ir teikti psichologinę pagalbą telefonu išmokyti studentai. Tikimasi, kad studentai, patys neseniai laikę egzaminus, sugebės tiksliau ir aiškiau patarti mokiniui, kaip pasirengti egzaminui bei nugalėti egzaminų baimę.

Vakarais visi skambinantys nemokamu telefonu bus nukreipiami į jaunimo psichologinės pagalbos liniją ir konsultuojami patyrusių specialistų.

Akciją "Egzaminai. Nesiparink.lt" Švietimo ir mokslo ministerija rengia trečius metus. Praėjusiais metais buvo platinami specialūs plakatai, lankstinukai, lipdukai, sukurtas garso siužetas, veikė interneto konferencija.

Kaip trečiadienį spaudos konferencijoje teigė švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas, kiekvienais metais atėjus pavasariui ir egzaminams moksleiviai, jų tėvai bei mokytojai išgyvena didelį stresą, todėl tikimasi, kad ši akcija padės nusiraminti.

"Nors egzaminų tvarka jau keletą metų nesikeičia, tačiau įtampa vis dėl to kiekvieną pavasarį yra. Pergyvena ir patys moksleiviai, tėvai, pedagogai. Todėl, manau, kad visi turime ateiti į pagalbą", - kalbėjo jis.

Ministro pasakojimu, brandos egzaminų metų abiturientai laikys 1 privalomą lietuvių gimtosios ar valstybinės kalbos egzaminą ir dar 3 pasirinks savo nuožiūra. Taip pat moksleiviai renkasi ir egzamino tipą - valstybinį, kuris yra žymiai sudėtingesnis, o jo rezultatai žymiai svaresni stojant į aukštąsias mokyklas, arba mokyklinį.

Vis tik šiais metais yra viena naujovė - muzikologijos mokyklinis egzaminas. Šį egzaminą pasirinko tik 53 mokiniai iš visos Lietuvos.

"Į aukštųjų mokyklų valstybės finansuojamas arba iš dalies finansuojamas vietas įstoja 70 proc. atitinkamų metų laidos abiturientų. Europos šalyse šis rodiklis apie 45 proc.", - apie gerus Lietuvos moksleivių brandos egzaminų rezultatus kalbėjo ministras.

Jis pažymėjo, kad lyginant su kitomis šalimis Lietuva yra išimtis ir dėl pakartotinos egzaminų sesijos, kuri skiriama į egzaminus dėl ligos negalėjusiems atvykti abiturientams arba valstybinių arba mokyklinių egzaminų neišlaikiusiems dvyliktokams.

Anot R.Motuzo pernai į egzaminus dėl ligos ar kitų priežasčių neatvyko daugiau nei 600 abiturientų, o egzaminų neišlaikė apie 15 tūkstančių.

Ministro teigimu, dabar yra svarstoma galimybė kitais metais pakartotinos sesijos atsisakyti, tačiau pakartotinė sesija liktų tiems abiturientams, kurie negalėjo jų laikyti dėl ligos ar kitų priežasčių.

51 tūkst. abiturientų egzaminai prasidės gegužės 18 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.