aA
Kad Lietuvoje vyrauja dvigubi standartai pagaliau neliko net mažiausių abejonių. Ar gali kas nors tuo abejoti, jei tokią mūsų visuomenės būklę pripažino pats Artūras Zuokas, neoficialiai sėdintis šalies vadovo dešinėje?
Artūras Zuokas teisme
Artūras Zuokas teisme
© ELTA (M.Ambrazo nuotr.)
Dar nesibaigus teismų maratonui A.Zuokas ima ir pareiškia, kad idealioje visuomenėje jo veiksmai, stengiantis išlaikyti Vilniaus mero kėdę, būtų netinkami.

Bet kadangi mūsų visuomenė toli gražu neideali, tad, suprask, ir jis galįs elgtis taip, kaip sistema verčia. Pasirodo, ir jį patį reikėtų vertinti ne kaip pavienį individą, ne kaip atskirą politiką, bet, žinoma, imant domėn visą nešvarų šalies politinį kontekstą. Kitaip tariant, kaltas ne A.Zuokas, kalta aplinka.

Tyčia ar netyčia, bet šis derinys kai ką primena.

Prieš metus vienas toks, sugalvojęs pasinaudoti vyravusia ydinga sistema savo, savo patarėjų ar svetimos valstybės naudai, užsikirto kelią ja naudotis net geriems tikslams iki pat gyvenimo pabaigos. Ši istorija bent kuriam laikui buvo tapusi tam tikra politinio elgesio pamoka, nes išties buvo susijaudinimo – o jei tikrai valstybės specialiosios tarnybos žino tai, ko geriau nežinotų?

Ir tikrai žinojo. Visai netrukus politikams teko dar kartą nustėrti, nes viešumom iškilo Seimo narių skandalas, o A.Zuokas pabėgo į Lenkiją. O visai netrukus mes sužinojome, kodėl kelioms dienoms Vilniaus favoritui šis miestas buvo tapęs nemielu. Tačiau tyčia ar netyčia ir visuomenės, ir politinio elito reakcija A.Zuoko atžvilgiu yra visiškai kitokia. Pats V.Adamkus ne tik kad nuo šio politiko neatsiribojo, bet sutiko patarėjais priimti jo siūlomus žmones. Dabar gi A.Zuokas “plaunasi” įvaizdį už mokesčių mokėtojų pinigus Lietuvos žiniasklaidoje, ir vietoje “nuplaukusio” premjero posto, projektuoja Prezidentūros šturmą.

Tuo tarpu mąstantis pilietis nesupranta, kaip gali A.Zuokas vieną dieną su bičiuliu verslininku A.Janukoniu “skandinti” Neryje kolegą, o kitą dieną patarinėti V.Adamkui, kaip elgtis ir kokius sprendimus priimti.

Eilinis pilietis su savo bičiuliais prie kavos ar pietų stalo diskutuodamas apie šalies politines realijas, neturi iliuzijų, kad A.Zuokas - skaidrus politikas. Ir jis beveik yra tikras, kad už vilniečių poilsio parką teks sumokėti du kartus. Kaip, beje, ir už ne vieną kitą A.Zuoko projektą. Dalį, kaip ir privalu, atiduos valstybei, kitą - apsukriam verslininkui A.Janukoniui.

O gal A. Zuoko žodžius reikėtų suprasti kitaip? Ir galbūt netgi galima rasti paiškinimą, kodėl politinis elitas neišmeta jo taip, kaip visai neseniai R.Pakso? Juk jei visa sistema tokia nešvari, tai atidavus teisėsaugai dar ir A.Zuoką, eilė ateitų visiems kitiems lyderiams, gal net A.Paulauskui ir A.Brazauskui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.