aA
Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) antradienį paragino Jungtinių Valstijų vyriausybę nutraukti "Gvantanamo bazėje, Kuboje, laikomų belaisvių kankinimą ir žeminimą" ir juos arba teisti, arba paleisti.
Gvantanamo kalėjimas
Gvantanamo kalėjimas
© EPA-ELTA
"JAV vyriausybė išdavė savo pačios svarbiausius principus, kurių vedina ji bando tęsti "karą su terorizmu". Tokios klaidos geriausiai pastebimos Gvantanamo bazėje", sakoma Strasbūre vykusioje sesijoje ETPA priimtoje rezoliucijoje.

Remiantis žmogaus teisių gynimo organizacijų pranešimais, "dauguma kalinių, o gal ir visi", patiria pažeminimą, kuris atskirais atvejais "perauga į kankinimus", teigiama rezoliucijoje. Tai yra "tiesioginis oficialios, aukščiausiuose valdžios sluoksniuose patvirtintos, politikos rezultatas", sakoma dokumente.

JAV karinio jūrų laivyno bazėje Gvantaname tebelaikomi įtariamieji, sulaikyti per JAV karinę operaciją, kurios tikslas buvo nuversti talibų režimą Afganistane ir kovoti su "al Qaeda" smogikais po oro išpuolių Niujorke ir Vašingtone 2001 metų rugsėjo 11-ąją.

Asamblėja pareiškė palaikanti JAV kovos su terorizmu pastangas, tačiau, pasak jos, šios pastangos neturėtų prieštarauti tarptautinei teisei.

ETPA planuoja iškelti šį klausimą derybose su JAV Kongresu. 46 nares vienijančioje Asamblėjoje Jungtinės Valstijos turi stebėtojos statusą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.