aA
Politiko pašalinimas iš savivaldybės tarybos dėl pakeistos politinės partijos prieštarautų Konstitucijai, sako siūlomas pataisas įvertinę Seimo teisininkai.
Konstitucija
Konstitucija
© DELFI / Kiril Čachovskij

Grupė parlamentarų įregistravo Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisą, kad tarybos nario įgaliojimai nutrūktų, jei jis atsisakytų priklausyti frakcijai, išstotų arba būtų pašalinamas iš politinės partijos, kurios kandidatų sąraše buvo išrinktas į savivaldybės tarybą.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas sako, kad savivaldybės tarybos nario mandato netekimo pagrindas, siejamas su naryste politinėje partijoje, laikytinas vertimu asmenį priklausyti kuriai nors politinei partijai ir galimai prieštarauja Konstitucijai.

Savo išvadoje teisininkai pažymi, jog Konstitucija numato, kad niekas negali būti verčiamas priklausyti kokiai nors bendrijai, politinei partijai ar asociacijai, yra konstitucinė garantija, ginanti asmenį nuo priklausymo kokiam nors susivienijimui prieš jo valią.

Teisininkai taip pat pažymi, jog siūlomos pataisos galimai prieštarauja konstituciniam asmenų lygybės principui, nes siūlomas reguliavimas galiotų tik tiem savivaldybės tarybos atstovams, kurie yra politinių partijų nariai.

Pataisas dėl politikų, atsiskyrusių nuo savo partijų, pašalinimo iš savivaldybių tarybų inicijavo „darbietis“ Ričardas Sargūnas, ją pasirašė per dešimt Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijoms, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai priklausančių parlamentarų.

Pasak iniciatoriaus, projekto rengimą paskatino piliečių bei visuomeninių organizacijų prašymai.

„Teikiamu įstatymo projektu siūloma užtikrinti, kad išrinktas savivaldybės tarybos narys, privalantis vykdyti rinkimų programos nuostatas, atsisakęs priklausyti frakcijai, kurią sudaro pagal tą patį kandidatų sąrašą išrinkti savivaldybių tarybų nariai, taip pat nusprendęs išstoti iš partijos, kurios kandidatų sąraše buvo išrinktas į savivaldybės tarybą arba iš jos pašalintas, netektų savivaldybės tarybos nario mandato“, - rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Šiuo metu perėjimas į kitą frakciją ir palikimas jį delegavusią partiją arba frakciją, kurią po rinkimų suformuoja minėto sąrašo nariai, nėra ribojamos.

Seime jau būta iniciatyvų pažaboti politinius perbėgėlius, tačiau jos reikiamos paramos nesulaukė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.