aA
Dabartinę Rusijos valdžią būtų sunku priversti nuoširdžiai pripažinti sovietinę Lietuvos okupaciją, nors formaliai aneksijos faktas buvo pripažintas dar praėjusio dešimtmečio pabaigoje, pareiškė Europos Parlamento narys konservatorius Vytautas Landsbergis. Europarlamentaras pridūrė, kad iš dabartinės Rusijos valdžios būtų sunku tikėtis okupacijos pripažinimo "su sąžine".
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© ELTA
"Valdžios ne amžinos. Be to, reikia kalbėti ne tik su valdžia, bet ir su žmonėmis. Buvo laikas, kai jie buvo mūsų pusėje. Po to jiems dešimt metų plovė smegenis. Aš kreipimąsi suprantu plačiau - kaip į ateities Rusiją, ne tik į tą, kuri bus iki pirmadienio", - kalbėjo konservatorius.

Tokį požiūrį jis išsakė komentuodamas Seimo priimtą pareiškimą "Dėl Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje pasekmių vertinimo". Jame Rusija raginama pripažinti, kad pergalė šiame kare reiškė ne tik nacizmo sutriuškinimą, bet ir Baltijos valstybių okupaciją.

"Mes be reikalo prisiimame prašytojų vaidmenį. Prašymai sukelia prielaidas, kad taip nebuvo, tik reikia tai pripažinti. Pripažinimą būtų galima sieti su požiūrio pakeitimu susitaikymo link. Formaliai aneksija jau buvo pripažinta 1991 metų sutartimi, nors Rusija nuo šio dokumento ir atsiriboja. Dabar reikėtų pripažinimo "su sąžine", - teigė V.Landsbergis.

1991 metais pasirašytoje Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos sutartyje yra užfiksuotas SSRS įvykdytas Lietuvos aneksijos faktas ir įsipareigota pašalinti aneksijos padarinius.

Seimo antradienį priimtame pareiškime teigiama, kad atėjo laikas "visoms geros valios valstybėms, kartu ir Rusijai, šiandien siekiančiai artėti prie susivienijusios ir demokratinės Europos, matyti ir pripažinti tiek nacizmo sutriuškinimo, tiek Baltijos valstybių okupacijos aspektus, pagerbti ne tik nacizmo, bet ir bolševizmo aukas".

Pareiškime Seimas pabrėžė negalintis pergale vadinti to, kas pratęsė kitų valstybių okupaciją ir buvo nesuderinama su demokratiniais jų lūkesčiais, bet pripažino pergalės prieš nacizmą istorinę reikšmę.

Kartu primenama, kad pergalė prieš nacius Baltijos valstybėms lėmė dešimtmečius trukusią okupaciją bei jos skaudžias pasekmes. "Negalima pergale vadinti to, kas pratęsė kitų valstybių okupaciją, atnešusią nesuskaičiuojamų praradimų ir pamynusią demokratijos lūkesčius", - sakoma pareiškime.

Pastaruoju metu tai yra ne pirmas raginimas Rusijai pripažinti istorinę tiesą. Grupė JAV Atstovų Rūmų narių neseniai pateikė JAV Kongresui rezoliucijos projektą, kuriame reikalaujama, kad Rusija oficialiai pripažintų "neteisėtą Lietuvos, Latvijos ir Estijos okupaciją 1940-1991 metais".

Savo ruožtu Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos nariai parengė kreipimąsi į JAV Atstovų Rūmų ir Senato Baltijos draugų grupes, kuriame išreiškė viltį, kad JAV prezidentas George'as W. Bushas per pergalės dienos iškilmes Maskvoje primins Rusijos vadovui Vladimirui Putinui Rusijos atsakomybę už sovietinės okupacijos meto karo nusikaltimus ir padarytą žalą.

Baltijos šalių parlamentarai taip pat ketina paraginti Rusiją pripažinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos okupaciją. Trečiadienį Estijos mieste Pernu prasidėsiančiame Baltijos Asamblėjos ir Šiaurės šalių Tarybos 5-ajame bendrame posėdyje žadama priimti atitinkamą deklaraciją. Joje Rusijos Valstybės Dūma raginama pripažinti Estijos, Latvijos ir Lietuvos kančias bei žalą, kurią joms padarė totalitarinis komunistinis režimas ir karinė okupacija.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.