aA
Seimo Liberalų ir centro frakcija yra suinteresuota ir pasiruošusi derėtis dėl galimos naujos valdančiosios koalicijos formavimo. Liberalcentristai sako kviesią šia tema aktyviau kalbėtis ir savo partnerius Seimo opozicijoje konservatorius.
G. Steponavičius, A. Čaplikas, V. Bogušis ir R. Šukys
Liberalcentristai G. Steponavičius, A. Čaplikas, V. Bogušis ir R. Šukys
© ELTA (M.Ambrazo nuotr.)
Tokią poziciją Liberalų ir centro frakcijos atstovai išdėstė antradienį vykusiame susitikime su prezidentu Valdu Adamkumi. Savo ruožtu prezidentas kartoja esąs už stabilumą valstybėje ir net prašo paremti Seimo opoziciją kai kuriuos šaliai reikalingus Vyriausybės siūlomus sprendimus.

"Mes išsakėme prezidentui, kad mokesčių pusinė koncepcija negali būti pagrindas ar sąlyga koalicijai išlaikyti. Mūsų netenkina stabiliai nerezultatyviai veikianti Vyriausybė. Šiame kontekste išsakėme savo suinteresuotumą, taip pat pasirengimą kalbėtis apie galimus kitus politinės valdžios formavimo scenarijus", - žurnalistams sakė liberalcentristas Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius.

Gintaras Steponavičius
© ELTA

Pasak G.Steponavičiaus, liberalcentristai yra suinteresuoti "energingesne, reiklesne ir ambicingesne Vyriausybe", kurioje dalyvauti patys yra pasiruošę. Tačiau G. Steponavičius atsisakė konkrečiau įvardinti galimas alternatyvas dabartinei valdančiajai koalicijai.

"Dirbdami opozicijoje nenorime dirbtinai nei skatinti, nei organizuoti šių procesų, bet susiklosčius situacijai būtume pasiruošę dalyvauti valdžios formavime ir raginame prie tos galimybės svarstymo aktyviau prisidėti ir mūsų partnerius konservatorius", - sakė G.Steponavičius. Jis čia pat pridūrė, jog liberalcentristų nuostatos dėl galimų sąjungų su Darbo partija nėra pasikeitusios, t. y. Liberalų ir centro sąjunga nesijungtų į koaliciją su darbiečiais.

Paklaustas, kokį matąs prezidento vaidmenį šiuo atveju, G.Steponavičius atsakė: "Prezidentą norime matyti aktyvesnį".

Valdas Adamkus
© AFP/Scanpix

Tačiau prezidentas V.Adamkus pabrėžia pasisakąs už stabilumą ir stabilią Vyriausybę.

"Prezidento nuomone, siekiant garantuoti valstybės ilgalaikės plėtros tikslus yra labai svarbu šiame etape išlaikyti stabilią Vyriausybę ar dirbančią koaliciją. Tai daug svarbiau nei partiniai ar koaliciniai asmeniniai interesai", - sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Pasak jos, V.Adamkus ragino opozicijos atstovus paremti Vyriausybės sprendimus, kurie būtų naudingi Lietuvai ir "tokį sutikimą jis yra gavęs".

Artūras Zuokas
© ELTA

Beje, praėjusią savaitę opozicinės Liberalų ir centro sąjungos vadovas, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas pareiškė nematantis jokių galimybių, esant dabartinei Seimo sudėčiai, dalyvauti valdančiosios koalicijos darbe. Pasak A. Zuoko, visos kalbos apie Liberalų ir centro sąjungos galimybes dalyvauti valdančiojoje daugumoje bei pretenduoti į kokius nors postus yra "tik žurnalistų ir politikų fantazijos kūrinys".

"Liberalų ir centro sąjunga liks tvirta opozicija. Mes kritiškai vertinsime daugumos sprendimus ir palaikysime tuos, kurie bus naudingi visuomenei", - pažymėjo sostinės meras.

Antradienį nepavyko susisiekti su šiuo metu Ukrainoje viešinčiu liberalcentristų lyderiu ir išgirsti jo komentarą apie partijos kolegų iniciatyvą.

Po praėjusį rudenį vykusių Seimo rinkimų liberalcentristai derėjosi su socdemais, Naująja sąjunga ir Tėvynės sąjunga dėl "vaivorykštės" koalicijos suformavimo, bet šios derybos gana greitai žlugo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.