aA
Buvęs Lazdijų pasienio rinktinės vadas Albinas Žymančius negalės grįžti į savo ankstesnes pareigas. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas antradienį atmetė jo skundą dėl grąžinimo į darbą.
Albinas Žymančius
Albinas Žymančius
© ELTA
Šio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas, todėl byloje padėtas taškas.

Tuometinis Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Jurgis Jurgelis pernai balandį priėmė įsakymą, kuriuo A.Žymančius iš Lazdijų pasienio rinktinės vado pareigų perkeltas į viena pakopa žemesnes pareigas ir paskirtas Varėnos rinktinės vado pavaduotoju ir štabo viršininku.

Pernai Vilniaus apygardos administracinis teismas panaikino J.Jurgelio įsakymo dalį, kuria A.Žymančiui skirta tarnybinė nuobauda už tam tikrus veiksmus, kurie buvo nustatyti generalinio inspektoriaus tarnybiniu patikrinimu.

A.Žymančiaus byla antradienį buvo nagrinėjama uždarame posėdyje.

Pernai rudenį, kilus prezidentiniam skandalui, Valstybės saugumo departamentas paskelbė pažymą, iš kurios paaiškėjo, kad A.Žymančiaus vairuotojas įtakingų pažinčių turėjusią verslininkę Renatą Smailytę bei su tarptautine mafija siejamo Rusijos veikėjo Anzorio Aksentjevo-Kikališvilio draugę Mariną Timofejevą veždavo į Varšuvą ir parveždavo atgal į Lietuvą. Be to, pareigūnai užfiksavo, kad R.Smailytė skambindavo aukštas pareigas užimantiems pasienio pareigūnams, prašydama tam tikrus automobilius praleisti per sieną be eilės.

Skandalingai per prezidentinį skandalą pagarsėjusi R.Smailytė A.Žymančiaus byloje anksčiau buvo apklausta kaip liudytoja.

A.Žymančių nemalonumai užgriuvo būtent po bendravimo su R.Smailyte.

R.Smailytė žurnalistams yra sakiusi, kad į Lenkiją ji važiuodavo ne darbo dienomis, o į Lenkiją važiuoja apsipirkti jau penkerius metus, nes ten pigiau.

Moteris teigė nežinojusi, kad jai padėjęs sutiktas pažįstamas yra pasienio pareigūnas.

"Žymančius čia yra iš viso ne prie ko, ir jis negali žinoti visos mano aplinkos ir ką aš pažįstu", - yra sakiusi R.Smailytė.

A.Žymančius - ne vienintelis pasienio pareigūnas, sulaukęs nemalonumų po bendravimo su R.Smailyte.

VSAT vado pareigų lapkričio 9 dieną paskelbtu Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimu nesusigrąžino ir Algimantas Songaila.

Iš darbo A.Songaila buvo atleistas vasario 18 dieną po VRM generalinio inspektoriaus atlikto tyrimo dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba. Lietuvos pasieniečių vadas buvo atleistas iš tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą.

A.Songailą nemalonumai užgriuvo po to, kai pernai lapkritį, paviešinus Valstybės saugumo departamento pažymą, buvo atskleisti šių pareigūnų ryšiai su įvairių asmenų tarpininke R.Smailyte. Manoma, kad jos prašomi pasieniečių vyresnieji liepdavo pavaldiniams per sieną greitai praleisti nurodytus automobilius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.