aA
JAV nerado įrodymų, kad Saddamas Husseinas, vadovavęs Irakui iki tarptautinės koalicijos pajėgų invazijos 2003 metų pavasarį, masinio naikinimo ginklus paslėpė Sirijoje, sakoma pirmadienį paskelbtoje specializuotos paieškos grupės ataskaitoje. Ginklų ieškojusi Irako inspekcijos grupė (IIG), kurią sudarė 1,7 tūkst. specialistų, savo ataskaitoje taip pat nurodė neradusi Irako pareigūnų, kurie tiesiogiai žinotų apie buvusio prezidento Saddamo Husseino masinio naikinimo ginklų perkėlimą.
Sadamas Huseinas
Pirmą kartą po septynių mėnesių ketvirtadienį viešumoje pasirodęs buvęs diktatorius Sadamas Huseinas specialų irakiečių tribunolą pavadino "teatru" ir arabų kalba pareiškė, jog tikrasis nusikaltėlis yra JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas Bušas), pranešė britų žiniasklaida. Slaptoje vietoje pusvalandį vykusiame posėdyje S.Huseinas atsisakė pasirašyti pateiktus teisinius dokumentus, pranešė posėdyje dalyvavę žurnalistai.
© AFP/Scanpix
JAV ir Didžioji Britanija savo invaziją grindė grėsme tarptautinei bendrijai, kurią kelia slapti Irako masinio naikinimo ginklai.

Nuvertus Saddamo Husseino režimą tokių ginklų Irake rasti nepavyko, tačiau amerikiečiai sakė, kad Irakas galėjo juos paslėpti Sirijoje.

"IIG negalėjo atmesti to, kad dalis su masinio naikinimo ginklais susijusių medžiagų (galėjo būti) išvežta neoficialiais kanalais", - teigiama pranešime, kurio tekstas skelbiamas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) interneto svetainėje.

Būtent šios žvalgybos tarnybos ataskaita buvo dingstis pradėti karinę operaciją, bet vėliau atsirado įrodymų, kad ši ataskaita buvo pagražinta, o Irako masinio naikinimo ginklų problema - išpūsta.

Saddamo Husseino režimas po 1991 metų neatnaujino masinio naikinimo ginklų programos, sakoma galutinėje CŽV komandos ataskaitoje.

"Nors ir buvo rastas nedaug cheminių šaudmenų, komisija nusprendė, kad Irakas iki 1991 metų sunaikino savo neužregistruotų cheminių ginklų atsargas", - sakoma joje.

Grupė Amerikos karinių ekspertų, kuriems vadovavo CŽV specialusis patarėjas Charlesas Duelferas, pernai gruodį užbaigė ginklų paieškos darbus, trukusius pusantrų metų.

90 puslapių ataskaitoje pažymima, kad Amerikos specialistai ieškojo branduolinių, cheminių ir biologinių ginklų Irako teritorijoje "tol, kol buvo prasminga".

Joje teigiama, kad šio tyrimo, per kurį buvo apklausiami areštuoti Irako mokslininkai, galimybės jau išnaudotos: "Po daugiau nei 18 mėnesių masinio naikinimo ginklų tyrimo ir su masinio naikinimo ginklais siejamų sulaikytų asmenų apklausos (galimybės) išnaudotos".

"Iš tikrųjų, jie vieningai neigė ką nors žinantys apie likusius masinio naikinimo ginklus, kurie būtų slapta (išgabenti) į Siriją", - rašoma toliau.

"Masinio naikinimo ginklų problema Irake buvo susijusi su neteisingomis prognozėmis, kurios nebuvo pagrįstos realybe. Techniniai specialistai per atstumą gavo klaidingus įrodymus ir jais remdamiesi padarė neteisingas išvadas", - sakoma IIG pranešime.

Jame taip pat pažymima, jog egzistuoja rizika, kad kai kurie irakiečių mokslininkai gali savo žiniomis ir patyrimu pasidalyti su sukilėliais ar teroristais. Ataskaitoje priduriama, kad tokių mokslininkų, kurie dar gali turėti pavojingų žinių, mažėja.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.