aA
Už teisėjo vardo pažeminimą atleistas buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Giedrius Baziulis ir toliau negalės užsiimti jokia teisine praktika, nes Kauno apygardos teismas pirmadienį nepatenkino jo prašymo pakeisti atleidimo pagrindą.
Teismas, teisėjas
Teismas, teisėjas
© ELTA
Dėl neteisėto atleidimo iš darbo buvęs teisėjas teisėsi su anuometiniu Lietuvos laikinuoju0 prezidentu Artūru Paulausku. Ieškovas neprašė nei piniginės kompensacijos, nei grąžinimo į darbą, o tik siekė, kad būtų pakeistas jo atleidimo pagrindas - ne dėl teisėjo vardo pažeminimo, o savo noru.

Kaip pažeminęs teisėjo vardą, G. Baziulis negali trejus metus užsiimti jokia teisine praktika, taip pat ir advokatūra. Todėl buvęs teisėjas teismo keliu siekia "ištaisyti" savo reputaciją ir greičiausiai skųs jam nepalankų Kauno apygardos teismo pirmadienį paskelbtą sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

Beje, įsigaliojus Kauno apygardos teismo sprendimui, bylą pralaimėjęs teisėjas turės sumokėti 42 litus teismo išlaidų.

G. Baziulis iš Vilniaus apygardos teismo teisėjo pareigų buvo atleistas 2004 metų liepą. Buvęs teisėjas į nemalonę pateko po to, kai praėjusių metų sausį sukėlė nedidelę techninę autoavariją. Netrukus į viešumą iškilo faktai, jog kelių policijos pareigūnams jis nenurodė esąs teisėjas.

Kauno apygardos teismo teisėja Gražina Davidonienė akcentavo, jog G. Baziulis buvo atleistas ne už tai, kad sukėlė techninę avariją, o už tai, kad būdamas teisėju leido rutuliotis administraciniam procesui. Teisės aktai numato, jog teisėjas negali būti traukiamas administracinėn atsakomybėn.

Kauno apygardos teismo teisėjos teigimu, prezidentui nusprendus atleisti G. Baziulį, nebuvo pažeistas jo atleidimo reglamentas, kaip motyvavo ieškovo advokatas Virgilijus Kaupas. Prezidentas netaiko nuobaudų, o atleidimas iš darbo nėra drausminė nuobauda, argumentavo Kauno teisėja.

Pasak ieškovo gynėjo, sprendimą atleisti G. Baziulį iš teisėjo pareigų tuometinis šalies vadovas priėmė nesulaukęs Teisėjų garbės teismo nutarimo, prezidentas esą negalėjo kreiptis į Nacionalinę teismų tarybą su prašymu patarti, ar atleisti minėtą teisėją. Be to, kaip teigė advokatas, G. Baziulis buvo atleistas tuo metu, kai gulėjo ligoninėje, ir negalėjo pasiaiškinti dėl savo veiksmų.

G. Davidonienė paaiškino, jog Nacionalinė teisėjų taryba tėra patariamasis organas, net ir nesant šios tarybos patarimo, šalies vadovas turi teisę atleisti teisėjus.

Paskutiniame teismo posėdyje G. Baziulis pakeitė savo ieškinį, kuriame prašo nebegrąžinti jo į darbą. Advokato V. Kaupo žodžiais, "nenorėta sukelti papildomų problemų valstybei", nes dabar šaliai jau vadovauja kitas Prezidentas, buvusio teisėjo vieta užimta.

Vilniaus teisėjai nusišalino nuo buvusio kolegos bylos, todėl G. Baziulio civilinį ieškinį nagrinėjo Kauno apygardos teismas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.