aA
Simono Wiesenthalio (SimonoVyzenalio) centras paragino Latvijos valdžią patraukti atsakomybėn asmenis, kaltus masiniu žydų žudymu Latvijoje ir Baltarusijoje.
Šią savaitę Rygoje vyks įvairių valstybių teisėsaugos institucijų atstovų pasitarimas, skirtas Konrado Kalėjo ir Karlo Uozuolo bylų tyrimui. Šie asmenys įtarimai padarę nusikaltimų Antrojo pasaulinio karo metais ir dabar gyvena Australijoje.

Wiesenthalio centro Iraelio biuro vadovas Efraimas Zuroffas (Efraimas Zurofas) savo pareiškime trečiadienį pabrėžė, jog susitikimas parodys, ar iš tikrųjų Latvija turi politinės valios nuteisti nacių nusikaltėlius.

"Susitikimas šią savaitę - paskutinė viltis, kad bus parodytas teisingumas Konrado Kalėjo ir Karlio Uozuolo bylose. Anksčiau mes girdėjome Latvijos pareiškimus apie kilnius ketinimus, bet iki šiol praktiškai nieko nepadaryta. Šis susitikimas parodys, ar įvyks kada nors toks teismas Rygoje", sakoma Wiesenthalio centro pareiškime.

Į susitikimą pakviesti JAV, Didžiosios Britanijos, Kanados, Australijos, Vokietijos, Izraelio ir Rusijos atstovai.

Latvijos specialistai pasitarime nori apsvartyti, ar galima laikyti tarptautinio bendradarbiavimo ir teisinės pagalbos kanalais gautą medžigą įrodymais K. Kalėjo ir K. Uozuolo bylose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.