aA
Eidamas 82-uosius metus, po ilgos ligos sekmadienį vakare savo namuose, apsuptas artimųjų ir draugų, mirė buvęs Izraelio prezidentas Ezeras Weizmanas. "Netekau vado ir artimo draugo, - sakė Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas. - Ezeras buvo iškilus Izraelio sabrų (Izraelyje gimusių žydų) atstovas.
Ezeras Weizmanas
Ezeras Weizmanas
© Reuters/Scanpix
"Kiekvienas jo gyvenimo tarpsnis - akmuo Izraelio valstybės statyboje, nuo Izraelio karinių oro pajėgų įsteigimo iki greitos pergalės šešių dienų kare. Jis buvo ir žymus taikos derybų su Egiptu dalyvis, ir žmonių mylimas prezidentas".

E.Weizmanas labai vertinamas už savo vaidmenį siekiant 1979 metų Izraelio ir Egipto taikos sutarties. Dabartinis Izraelio prezidentas Moshe Katsavas pavadino jį "vienu iškiliausių vadovų, savo veiklos sritimi pasirinkusiu arabų pasaulio ir Izraelio ryšius".

"Jis žinojo, kaip įsiskverbti į izraeliečių širdis ir kaip savo vadovo sugebėjimais pritraukti žmones", - sakė M.Katsavas.

Buvęs Izraelio ministras pirmininkas Shimonas Peresas, dabar vicepremjeras, pavadino E.Weizmaną "pašventusiu savo gyvenimą tautai". "Jis parodė ir karinę, ir pilietinę narsą. Jis buvo didis Izraelio karinių pajėgų vadas. Jis buvo sumanus gynybos ministras, tautos mylimas prezidentas. Ezeras tapo legenda dar būdamas gyvas", - sakė S.Peresas.

"Buvo neįmanoma jo nemylėti. Jis buvo tikras žydų patriotas", - sakė buvęs Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.