aA
Jungtinės Valstijos antradienį išreiškė susirūpinimą dėl kaltinimų padarius nusikaltimą, kurie pareikšti buvusiam Gruzijos prezidentui Michailui Saakašviliui.
Jen Psaki
Jen Psaki
© AFP/Scanpix

„Pagarba įstatymo viršenybei reiškia, kad visi demokratinėje visuomenėje privalo laikytis įstatymų, o teisinė sistema negali būti naudojama kaip politinio revanšo įrankis“, - sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki.

„Atidžiai stebime tai ir susijusias bylas“, - nurodė departamento atstovė, pridūrusi, kad Jungtinės Valstijos „pabrėš Gruzijos pareigūnams, jog būtina griežtai laikytis proceso reikalavimų ir teisės normų“.

Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis
© AFP/Scanpix

Gruzijos prokurorai pirmadienį paskelbė pareiškę M.Saakašviliui ir keliems artimiausiems jo padėjėjams kaltinimus dėl piktnaudžiavimo valdžia, susijusių su 2007-ųjų įvykiais, kai buvo išvaikytos antivyriausybinės demonstracijos.

Kaltinimai pareikšti remiantis įsakymais, dėl kurių pasitelkus jėgą buvo išvaikyti protestuotojai, mėginę sutrikdyti karinį paradą, o 2009 metais „apgaulės būdu“ buvo nusavinta televizija „Imedi“.

Šiuo metu Jungtinėse Valstijose gyvenantis M.Saakašvilis neatvyko į prokurorų apklausą Tbilisyje.

"Grįšiu į Gruziją, kai nuspręsiu", - M.Saakašvilis parašė savo paskyroje socialiniame tinkle "Facebook", pažymėjęs, kad dabartiniai šalies lyderiai yra pareiškę, kad jis yra teisinio persekiojimo taikinys.

Tokie kaltinimai taip pat buvo iškelti buvusiam vidaus reikalų ministrui Vano Merabišviliui, buvusiam teisingumo ministrui Zurabui Adeišviliui, buvusiam gynybos ministrui Davidui Kezarašviliui ir buvusiam Tbilisio merui Gigiui Ugulavai.

M.Saakašvilis, ištikimas JAV sąjungininkas ir ekscentriškas reformatorius, dešimtmetį vadovavo Gruzijai, kol jo partija pralaimėjo parlamento rinkimus 2012 metais.

Nuo to laiko buvo pradėti keli tyrimai dėl M.Saakašvili pagrindinių sąjungininkų veiklos, o kai kurie iš jų buvo pasiųsti už grotų. Vakarų šalys reiškė susirūpinimą, kad to bylos buvo politiškai motyvuotos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.