aA
Politinėms partijos susirūpinus dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės suformuoto „juodojo“ viceministrų sąrašo partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas, europarlamentaras Rolandas Paksas trečiadienį lankėsi Prezidentūroje ir susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite.
Dalia Grybauskaitė, Rolamdas Paksas
Dalia Grybauskaitė, Rolamdas Paksas
© DELFI montažas

Tai DELFI patvirtino pats R. Paksas, tačiau jis griežtai atsisakė komentuoti susitikimo turinį, motyvuodamas tuo, kad nesielgia taip, kad išėjęs iš prezidentės dalintų interviu į kairę ir dešinę.

„Kažkada sakiau, kad nekomentuoju dviejų asmenų pokalbių, jeigu vienas asmuo yra veikiantis prezidentas. Jeigu prezidentė norės pasakyti kažką, ji pasakys. Bet aš neturiu tokių įgaliojimų, aš negaliu nieko sakyti iš pagarbos moteriai ir prezidentei“, - DELFI sakė R. Paksas.

Prezidentūra taip pat patvirtino susitikimą su R. Paksu buvus, bet nuo platesnių komentarų susilaikė: „Tai buvo darbinis susitikimas".

Po susitikimo su šalies vadove trečiadienį R. Paksas susitiko su „Tvarkos ir teisingumo“ deleguotais viceministrais. Jis laikosi nuomonės, kad šešėlis „tvarkiečių“ viceministrams mestas nepagrįstai.

Iš viso šešėlis metamas bent trims „Tvarkos ir teiisngumo“ viceministrams: aplinkos viceministrui Almantui Petkui, vidaus reikalų viceministrui Algimantui Juocevičiui ir galbūt finansų viceministrui Vytautui Galvonui. Beje, A. Petkus buvo minimas kaip kandidatas į aplinkos ministro vietą, kurią užleidžia į Briuselį susiruošęs Valentinas Mazuronis. V. Galvonas, kuris kuruoja lošimų sritį, buvo viešai televizijos laidoje apkaltintas lengvatinėmis sąlygomis ėmęs paskolą iš iš lošimų bendrovės „Top sport“ savininko Gintaro Staniulio.

Prezidentė D. Grybauskaitė neslepia, kad viceministrai iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) parengto sąrašo Vyriausybėje nepageidaujami.

Tačiau „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis kol kas nemato priežasčių keisti partijos pozicijas dėl vadinamajame „juodajame sąraše“ atsidūrusių „tvarkiečių“ viceministrų.

„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas taip pat teigia, kad A. Petkus lieka kandidatu į aplinkos ministro postą.

„Kol kas nekoreguoja partijos pozicijų. Yra labai svarbu, kad pažymos netaptų įrankiu formuojant valstybės politiką“, - sakė europarlamentaras.

Be to, R. Paksas rengia savotišką atkirtį D. Grybauskaitei. „Tvarkiečių“ deleguotiems pareigūnams partijos lyderis siūlo imtis atsakomųjų priemonių.

„Jeigu yra kažkas padaryta, aš būsiu griežčiausias ir mes priimsime sprendimą. Bet jei tai tik politikavimas ir šešėlis metamas tam, kad konkretus viceministras gina viešą interesą, o interesų grupės nenori būti nuskalpuotos (aš specialiai pavartojau šį žodį), tai mes neduosim skriausti, ginsime iki tiek, kiek reikia ginti. Aš rekomendavau visiems mūsų partijos deleguotiems viceministrams kreiptis į visas įmanomas institucijas: Valstybės saugumo departamento, iki susimokėjimo už parkavimą Senamiestyje ar skėčių nuomą pliaže. Rekomendavau kreiptis į Valstybės saugumo departamentą, Mokesčių inspekciją, Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, Specialiųjų tyrimų tarnybą ir gauti visą oficialiu būdu surinktą informaciją, kurią būtų galima padėti ant stalo“, - sakė R. Paksas.

Politikas taip pat priduria, kad sprendimus dėl viceministrų turi priimti ministrai, o jie esą nėra informuoti, kurie viceministrai yra kuo nors įtariami. Pasak R. Pakso, konkrečius duomenis turi tik du asmenys: prezidentė D. Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

DELFI primena, jog dėl „juodojo sąrašo“ pasipiktinimą reiškia ir Darbo partija, Specialiųjų tyrimų tarnybos parengtame dokumente turinti bent tris atstovus. „Juodajame sąraše“ atsidūrė žemės ūkio viceministrai Živilė Pinskuvienė ir Rytis Šatkauskas bei energetikos viceministrė Žydrūnė Juodkienė. „Darbiečių“ lyderė Loreta Graužinienė D. Grybauskaitės pareiškimus apie „juodąjį sąrašą“ vadina šantažu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.