aA
Šiaulių mokesčių inspekcijos sprogdintojams vakar teisme pasiūlytos bausmės H.Poškaus meilė Aneta per kiekvieną teismo posėdį stengiasi pabučiuoti mylimąjį. Aštuoniolikmetė šiaulietė Aneta Norvilaitė rugpjūčio 31 d. Šiaulių tardymo izoliatoriuje ištekėjo už 22 metų Helmuto Poškaus.
Aneta Norvilaitė
A.Norvilaitė ir H.Poškus
© "Lietuvos žinios"
Po savaitės, rugsėjo 7 d., jai sukako 19. Vakar Šiaulių apygardos teisme Aneta sužinojo, kad jos vyrą prokuroras siūlo nubausti 18 metų nelaisvės.

H.Poškus kaltinamas dalyvavimu viename iš labiausiai Lietuvoje nuskambėjusių nusikaltimų - Šiaulių valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sprogdinimu 1998 m. balandžio 15 d. Tada daugiau ar mažiau nukentėjo 45 žmonės, o viena VMI darbuotoja - J.Radavičienė - nuo sužalojimų mirė ligoninėje.

Per parengtinį tardymą pareigūnai nustatė, kad sprogmenį į VMI patalpas atnešė ir padėjo H.Poškus. Aneta, Norvilaitės pavardę pakeitusi į Poškuvienės, sako, jog ryžosi tuoktis izoliatoriuje, nes vaikiną labai myli ir netiki jo kaltumu.

Meilužis

Dar tik pradėjus tirti sprogdinimo bylą pareigūnai gavo informacijos, kad vienas įtariamųjų - H.Poškus slapstosi Tilžės gatvės daugiabutyje. Tame bute gyveno tada dar 16-metė A.Norvilaitė su tėvais. Pasak Anetos, H.Poškus pas juos buvo apsistojęs apie pusmetį, nes neturėjo kur prisiglausti. Merginos tėvai esą neprieštaravę, kad nepilnametė duktė gyventų su vaikinu.

Kai policijos pareigūnai sulaikė H.Poškų, Anetos gimdytojų namie nebuvo. Į duris paskambinę policininkai prisistatė vandentiekio darbuotojais. Jie su mergina nuėjo į virtuvę, bet H.Poškus pajuto pavojų ir šoko pro langą. Tačiau lauke jo laukė "Aro" pareigūnai.

Tuo metu, kai policija H.Poškų sulaikė už tai, kad padėjo sprogmenį VMI, jau buvo paskelbta jo paieška dėl kito nusikaltimo. 1998 m. sausį H.Poškus nuteistas 2 metams nelaisvės už vagystę. Kadangi jis slapstėsi, buvo paskelbta paieška. Aneta sako, esą jos tėvai nežinoję, kad H.Poškaus ieško policija. Tiksliai nežinojusi ir ji.

Vestuvės

Aneta teigia pati pasiūliusi tuoktis. Tėvai dėl vedybų vėlgi neprieštaravę, nes, kaip ir ji, tikėję H.Poškaus nekaltumu. Be to, tekėdama jaunoji moteris įžvelgė ir praktinę pusę - neturėdama nei giminystės, nei santuokos ryšių Aneta negalėjo matytis su mylimuoju, negalėjo rašyti skundų ir t.t.